Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt: Ziua alegerilor va fi o bună ocazie pentru un mesaj puternic - 'Merg să votez!'

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt: Ziua alegerilor va fi o bună ocazie pentru un mesaj puternic - 'Merg să votez!'

Ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, consideră că alegerile europarlamentare din 26 mai sunt o bună ocazie de a transmite un mesaj puternic prin votul cetăţenilor Europei.

"În acest moment Europa face faţă multor provocări şi nicio ţară sau grup de ţări nu le poate sfătui pe celelalte, întrucât fiecare ţară trebuie să facă faţă propriilor încercări în acelaşi timp. Acesta este mesajul pe care doresc să vi-l transmit: regula numărul unu a democraţiei este să nu laşi doar pe alţii să hotărască. Vom fi cu adevărat puternici dacă vom fi uniţi. Ziua alegerilor va fi o ocazie bună să lăsăm un mesaj puternic: Merg să votez! Şi simpla participare este o declaraţie. Mai ales aici, în Romania, dacă transmiteţi această declaraţie, veţi fi auziţi tare şi clar şi nu doar în ţară, ci oriunde în Europa", a spus Cord Meier-Klodt în cuvântul de salut rostit la Goethe-Institut, cu prilejul proiecţiei filmului documentar "Citizen Europe".

El afirmă că proiecţia documentarului, cu câteva zile înainte de alegerile europene, este un moment bun, mai ales că "bătrânul continent Europa nu este, în prezent, în cea mai bună 'formă'".

"Sau, cel puţin, aşa pare. Am vrut să folosesc ca laitmotiv citatul cunoscutului istoric englez Timothy Garton Ash, pe care îl veţi auzi în film. El spune următoarele despre generaţia tânără: 'Aceasta este probabil prima generaţie de europeni 'self-evident'. Ei au Europa, dar oare cât de mult cred în ea?'", a afirmat diplomatul.

Cord Meier-Klodt spune că pentru generaţia sa "lucrurile stau cumva invers".

"Noi nu am avut cu adevărat Europa. Dar am crezut cu tărie în ea. (...) Pentru generaţia mea, Europa nu era o adăugire. Germania era devastată şi şi-a găsit locul înapoi, în comunitatea ţărilor civilizate, prin Europa. Deci nu a fost întâi Germania şi apoi Europa, a fost Europa şi Germania în Europa. Este important că generaţia mea considera Europa ca parte din ADN-ul nostru. Şi Europa urma să fie descoperită", a explicat ambasadorul.

Diplomatul german a afirmat că, faţă de perioada Războiului Rece, în prezent, "Europa este puternică doar dacă şi când fiecare membru al său este puternic".

"Este vorba despre Erasmus, îmi amintesc că în perioada în care studiam, am hotărât să petrec un an în Franţa. Mi s-a părut un drum lung, era departe. Nu numai ca distanţă fizică (am condus de la Frankfurt la Grenoble), ci şi din punct de vedere mental. (...) Am vrut să menţionez acest fapt, deoarece încă simţeam costul suferit pentru a ajunge din punctul A în punctul B. (...) Logica însemna: 'eu sunt mai puternic dacă tu eşti mai slab sau tu eşti puternic dacă eu sunt slab'. Nu mai este nimic asemănător. Europa este puternică doar dacă şi când fiecare membru al său este puternic. Acest lucru este fără precedent", a mai spus Cord Meier-Klodt.

Filmul documentar "Citizen Europe" prezintă experienţele a cinci tineri, participanţi la programul Erasmus al UE, care lucrează, studiază sau muncesc ca voluntari în diferite ţări europene, acestea oferind un portret al Europei în tranziţie şi o înţelegere realistă a numeroaselor faţete ale Europei de astăzi.

Academicieni şi experţi prezenţi cu opinii în film ajută la o mai bună înţelegere a provocărilor cu care se confruntă noua generaţie de europeni şi vin cu perspective originale. Printre ei se numără specialistul în ştiinţe politice Ivan Krastev (Institutul de Ştiinţe Umane din Viena), istoricul britanic Timothy Garton Ash (Universitatea Oxford), autorul grec Loukas Tsoukalis (Universitatea din Atena), filosoful şi activistul politic croat Srećko Horvat, jurnalistul irlandez Derek Scally, sociologul francez Magali Ballatore (Universitatea din Marsilia) şi Monika Queisser (şef Politici Sociale, OCDE).

Totodată, persoane implicate în educaţie care lucrează pentru programele Erasmus din toată Europa prezintă experienţa în domeniu.

Potrivit organizatorilor, proiecţii paralele au avut loc la Roma, Zagreb, Sofia, Belgrad, Nicosia, Atena, Skopje, Limerick, Salonic, Florenţa, Palermo, Sarajevo, Lesvos şi Oulu.

La eveniment au participat membri ai asociaţiei studenţeşti Gutenberg, care au abordat teme legate de probleme europene actuale, alegeri şi viitorul Uniunii Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa