Ambasadorul Israelului, noi detalii despre reevaluarea AUR: Începem un dialog. Nu înseamnă un cec în alb

Ambasadorul Israelului, noi detalii despre reevaluarea AUR: Începem un dialog. Nu înseamnă un cec în alb

Reuven Azar, ambasadorul Israelului la București, a explicat de ce statul său a acceptat deschiderea relațiilor cu o formațiune ca Alianța pentru Unirea Românilor, după declarații controversate făcute în trecutul recent.

Reuven Azar și George Simion FOTO Arhivă AUR

Întrebat de ce a ajuns Israelul se apropie de un partid care a minimizat importanța Holocaustului, afirmând în trecut faptul că e „o problemă minoră”, reprezentantul statului Israel a susținut că AUR pare să-și fi schimbat mentalitatea.

Trebuie să așteptăm și să vedem. Ceea ce cred că se întâmplă este că avem o istorie destul de întunecată uneori, a evreilor din Europa. Și ceea ce am decis să facem, mai ales în ultimii 30 de ani de când blocul sovietic a fost dizolvat și țările din Europa Centrală și de Est au început să adere la Uniunea Europeană și NATO, am reușit să ajungem la un consens cu Statele Unite și cu țările democratice din Europa că sunt anumite principii pe care, oricine vrea să aibă relații cu noi, trebuie să le îndeplinească”, a afirmat ambasadorul Israelului, într-un interviu la Digi24.

Asumarea responsabilității

Reprezentantul Israelului susține că AUR a arătat că poate să-și asume anumite responsabilități. „Deci, uneori, când oamenii ies în față și spun lucrurile corecte, cum ar fi, de exemplu, asumarea responsabilității pentru Holocaustul care a avut loc în România, pe teritoriile pe care România le-a controlat în cel de-al Doilea Război Mondial, condamnarea antisemitismului, adoptarea definiției IHRA a antisemitismului, interzicerea elogierii criminalilor de război și susținerea educației pentru Holocaust, când oamenii fac un pas în față, spun aceste lucruri și declară că vor să le respecte, le oferim o șansă. Așa că începem un dialog. Nu înseamnă un cec în alb, sau că pot reveni sau pot adopta un comportament pe care poate l-au avut în trecut”, a completat Azar.

Încercăm să privim spre viitor, pentru că am mai văzut oameni care au declarat aceste lucruri și, în multe cazuri, s-au schimbat,sau au adoptat un nou cod de conduită. Nu știu ce se va întâmpla. Cred că acest lucru este în concordanță cu ceea ce am făcut în trecut. Și sper că aceste declarații vor face față realității și noi, desigur, vom urmări asta”, a conchis ambasadorul Israelului pe tema AUR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat