Ambasadorul rus, convocat la MAE de la Chișinău după declarația controversată a lui Medvedev

Ambasadorul rus, convocat la MAE de la Chișinău după declarația controversată a lui Medvedev

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, de această dată din cauza declarației prin care Dmitri Medvedev a contestat virulent existența Republicii Moldova ca stat.

Ambasadorul rus Oleg Vasnețov FOTO Arhivă

Ministerul de Externe al Republicii Moldova refuză să comenteze spusele fostului președinte rus, dar îl va convoca pe ambasadorul Oleg Vasnețov pentru explicații.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu va comenta limbajul absolut inacceptabil al declarațiilor unor oficiali ruși, expuse astăzi (vineri, n. red.), dar subliniem faptul ca ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la minister pentru a i se cere explicații pe marginea afirmațiilor ce vizează țara noastră”, se arată într-un comunicat emis de diplomația moldoveană.

Medvedev neagă existența Republicii Moldova

Într-o nouă reacție virulentă la adresa conducerii în exercițiu de la Chișinău, Dmitri Medvedev l-a jignit vineri pe premierul Dorin Recean și a negat suveranitatea Republicii Moldova.

„O creatură misterioasă, Recean, a anunţat că preşedintele Rusiei şi alţi oficiali ruşi nu vor intra în Republica Moldova. În primul rând, nimeni nu intenţionează să meargă acolo. În al doilea rând - aşa ţară nu mai există”, a scris fostul președinte rus pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Moscova nu are ce să discute cu actuala conducere de la Chișinău.

Reacția lui Medvedev survine după ce premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat joi seara o listă neagră cu cetățeni ruși interziși între Prut și Nistru, printre care s-ar afla și Vladimir Putin.

Putin și alți oficiali ruși, interziși între Nistru și Prut

„Avem o listă lungă şi pe toţi îi trimitem acasă. Federaţia Rusă nu poate să ne spună ce să facem şi ce să nu facem”, a spus premierul moldovean în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Recent, mai mult cetățeni ruși nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, cel mai notoriu caz fiind cel al președintelui Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov. Delegaţia condusă de Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe o manifestație electorală în regiunea semiautonomă Găgăuzia, unde duminică are loc un scrutin pentru alegerea bașcanului.

Chișinăul l-a convocat pe ambasadorul Vasnețov și a expulzat un diplomat rus în legătură cu acest caz, iar Moscova a declarat la rândul ei persona non-grata un diplomat moldovean. În plus, regimul de la Moscova le-a interzis mai multor oficiali și politicieni de la Chișinău să intre pe teritoriul Rusiei, printre care ministrul de Interne, Ana Revenco, și deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la putere peste Prut.

Președinta Maia Sandu a denunțat joi amestecul Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova. „Vedem o interferenţă deschisă, el (Minnihanov, n. red.) se îndrepta spre Găgăuzia pentru a sprijini unul dintre candidaţii în alegeri. Din păcate, numeroşi candidaţi de acolo sunt agenţi ai Rusiei şi nu politicieni care vor să lucreze pentru binele poporului găgăuz”, a spus președinta Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...