Ambasadorul Rusiei în SUA critică pătrunderea americanilor în Consulatul rus de la Seattle

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii (SUA), Anatoli Antonov, a criticat miercuri pătrunderea ''neprietenoasă'' a americanilor în fosta reşedinţă a Consulatului rus de la Seattle, potrivit media, citate de Xinhua.

Pătrunderea în consulat a oficialilor americani a fost ''o acţiune antirusească neconstructivă şi neprietenoasă'', a declarat ambasadorul, citat de Sputnik, la ceremonia de comemorare a evenimentului denumit ''Elbe Day'' (25 aprilie 1945), ziua ce prevestea eforturile trupelor americane şi sovietice de a pune capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

''Ei au intrat (în consulat) încălcând toate convenţiile şi acordurile'', a afirmat diplomatul rus.

La începutul zilei de miercuri, oficiali de la Departamentul de Stat al SUA au forţat poarta principală a consulatului, situat în centrul oraşului Seattle (statul Washington, vest), şi au intrat în principala clădire rezidenţială.

Acţiunea survine la o zi după ce diplomaţii ruşi au părăsit reşedinţa, ca urmare a unui ordin al preşedintelui american, Donald Trump, de încetare a funcţionării Consulatului rus şi evacuarea lui până la data de 25 aprilie.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a scris pe Twitter că oficialii ''au intrat pe proprietate... pentru a confirma că ea a fost evacuată'', adăugând că n-a fost o încălcare, ci ''un răspuns legal ferm la comportamentul scandalos persistent al Rusiei''.

Biroul Consulatului a fost închis la începutul lunii aprilie, în contextul escaladării tensiunilor dintre cele două părţi, după ce Washingtonul şi unele ţări occidentale au acuzat Rusia de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei lui în martie în Marea Britanie.

Moscova a respins orice implicare în incident şi a acuzat recent serviciile secrete britanice de comiterea atacului pentru a discredita Rusia.

Ca urmare a cazului Skripal, Administraţia Trump a expulzat 60 de diplomaţi ruşi din SUA, în timp ce Moscova a ripostat expulzând şi ea acelaşi număr de diplomaţi americani.

Consulatul Rusiei din Seattle a fost deschis în decembrie 1992, fiind prima misiune diplomatică rusă din vestul SUA din era postsovietică. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a apărut coronavirusul în Italia / Un cuplu de turiști chinezi veniți din Wuhan, principalii suspecți

2 Incident sexual mortal la Iaşi. O femeie a murit în chinuri groaznice după ce un vecin i-a introdus un tub met…

3 Iese la iveală adevărul despre „virusul creat în laborator”! / Virusul Wuhan este hiper agresiv. Cercetătorii ch…

4 Hai cu pușcăria! / Codrin Ștefănescu, citat vineri, ca suspect, la DIICOT!

5 PSD, adevăratul virus care-a lovit România! Teodorovici propune suspendarea președintelui Iohannis, ales recen…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb