„Ambulanța albă”, noua isterie din Statele Unite. Panica transmisă prin Facebook a ajuns la primarul unui mare oraș

„Ambulanța albă”, noua isterie din Statele Unite. Panica transmisă prin Facebook a ajuns la primarul unui mare oraș

Zvonuri terifiante răspândite de algoritmii Facebook au stârnit temeri că bărbați care conduc dube albe răpesc femei pe tot teritoriul SUA pentru prostituție și pentru a le vinde organele,  scrie CNN.com.

Deși nu există dovezi că s-ar întâmpla așa ceva, cu atât mai puțin în mod coordonat, la nivel național, o serie de postări virale de pe Facebook au creat un efect de domino care a făcut ca primarul unui oraș major din Statele Unite să emită un avertisment public în acest sens.

Această panică indusă prin mediul online arată cum postări de pe Facebook pot genera paranoia, convingând populația că ceva atât de răspândit ca dubele albe poate fi un lucru suspect, conectat la o conspirație la nivel național.

”Nu parcați lângă o dubă albă. Asigurați-vă că aveți telefonul la îndemână în caz că cineva încearcă să vă răpească”, a spus primarul din Baltimore, Bernard ”Jack” Young într-un interviu televizat. Primarul a declarat că nu a fost avertizat despre această amenințare de către poliția din Baltimore, spunând doar că ”e plin Facebook-ul” de astfel de informații.

Matthew Jablow, purtător de cuvânt al Baltimore Police Department, a spus că, deși poliția știe despre postările de pe rețelele sociale, nu a primit nicio informare ”despre incidente care să se fi întâmplat în realitate”.

Într-adevăr, deși nu există probe privind un astfel de fenomen în Baltimore, informații neconfirmate privind dube albe din Baltimore și alte orașe din SUA au fost distribuite de sute de mii de ori pe Facebook în ultimele săptămâni, fiind văzute probabil de milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Cel puțin o persoană care conduce o dubă albă a fost hărțuită ca rezultat al acestor zvonuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”