Amenințat de China, Taiwanul studiază războiul dintre Hamas și Israel: O primă concluzie desprinsă

Amenințat de China, Taiwanul studiază războiul dintre Hamas și Israel: O primă concluzie desprinsă

Taiwanul a înfiinţat un grup de lucru pentru studiul războiului dintre Hamas și Israel, a anunţat joi ministrul Apărării Chiu Kuo-cheng, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Președinta Tsai Ing-wen în timpul unui discurs în fața unor soldați taiwanezi FOTO EPA-EFE

Ministrul taiwanez al Apărării a afirmat că obţinerea de informaţii este vitală pentru prevenirea unui război, iar atacul surprinzător lansat de mișcarea islamistă palestiniană Hamas împotriva Israelului poate oferi concluzii utile Taiwanului în contracararea ameninţării reprezentate de China.

Regimul de la Beijing revendică Taiwanul, considerând această insulă drept o provincie chineză secesionistă. Ținând cont de această interpretare, liderul chinez Xi Jinping a crescut în ultimii ani presiunile militare şi politice asupra Taiwanului, provocând astfel temeri privind declanşarea unui conflict cu consecinţe globale.

Reuters semnalează că între ameninţarea chineză asupra Taiwanului şi conflictul dintre Hamas și Israel există multe deosebiri, una dintre ele fiind că armata chineză ar trebui să lanseze o invazie peste Strâmtoarea Taiwan.

Întrebat de presă ce lecţii ar putea desprinde Taiwanul din evenimentele recente din Israel, ministrul Chiu a răspuns: „Activitatea de informaţii este foarte importantă. Cu informaţii se pot lua multe contramăsuri. Un război poate fi chiar evitat”.

Potrivit acestuia, militarii taiwanezi îşi ameliorează pregătirea de luptă, dar nu doresc un conflict cu China. „Toată lumea se aşteaptă să evităm un război”, a spus Chiu Kuo-cheng.

Guvernul taiwanez a condamnat atacul Hamas asupra Israelului. Taiwanul îşi menţine „angajamentul de a colabora cu ţările care gândesc la fel pentru a combate ameninţările şi violenţa şi pentru a apăra libertatea şi democraţia”, a declarat președinta Tsai Ing-wen.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?