Amenzi de aproximativ 2,2 milioane de lei aplicate de inspectorii de muncă în sectorul de confecţii şi încălţăminte

Amenzi de aproximativ 2,2 milioane de lei aplicate de inspectorii de muncă în sectorul de confecţii şi încălţăminte

Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de aproximativ 2,2 milioane de lei în sectorul de fabricare şi comercializare a produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte, în urma neregulilor constatate în timpul controalelor din perioada 2 - 6 iunie, informează Inspecţia Muncii.

"În total, au fost efectuate 1.514 acţiuni de control în domeniul relaţiilor de muncă şi au fost aplicate 60 de sancţiuni contravenţionale, din care 40 de amenzi şi 20 de avertismente. Valoare totală a amenzilor este de 1.784.600 lei, din care 1.580.000 lei pentru muncă nedeclarată. Totodată, inspectorii de muncă au dispus 1.087 de măsuri obligatorii, cu termene concrete de realizare. Au fost sancţionaţi 51 de angajatori la care au fost depistate 115 persoane care prestau activitate nedeclarată, astfel: 57 de persoane fără contract individual de muncă, 11 persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, 32 de persoane depistate la muncă în perioada în care aveau contract individual de muncă suspendat, 16 persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial", se arată într-un comunicat de la Inspecţia Muncii remis joi AGERPRES.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificaţi 1.294 de agenţi economici din toată ţara, cu un număr total de 53.359 de angajaţi, şi au fost identificate 2.189 de neconformităţi faţă de legislaţia în vigoare. Pentru nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, inspectorii de muncă au aplicat 2.057 de sancţiuni contravenţionale (în medie 1,59 sancţiuni pe societate controlată), din care 1.990 avertismente (96,74% din totalul sancţiunilor) şi 67 de amenzi, în valoare de 386.000 lei. De asemenea, pentru remedierea deficienţelor constatate, s-au dispus 2.223 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 2 - 6 iunie 2020, Campania Naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea modului în care se respectă dispoziţiile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile fabricarea şi comercializarea produselor textile, confecţii, pielărie şi încălţăminte (cod CAEN 13, 14 şi 15).

Campania naţională de verificare a fost iniţiată deoarece controalele efectuate în ultimii ani în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au evidenţiat faptul că lucrătorii din aceste domenii sunt expuşi la o gamă largă de riscuri de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă, precizează instituţia.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la următoarele aspecte: angajarea personalului (identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării, de către angajatori, a prevederilor legale, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbători legale), garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare (după caz).

"Acţiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naţionale ale Inspecţiei Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecinţele sociale şi economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecţie socială, lucrează în condiţii precare şi cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta", a declarat inspectorul general de stat al Inspecţiei Muncii, Mihai Nicolae Ucă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…