America așteaptă cu nerăbdare prima sa eclipsă totală de Soare din ultimul secol

America așteaptă cu nerăbdare prima sa eclipsă totală de Soare din ultimul secol

Statele Unite așteaptă cu nerăbdare și pasiune prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani. Denumită deja "Marea eclipsă americană", ea va fi vizibilă luni dimineață (ora locală) pe o bandă de teritoriu care traversează întreaga țară de la vest către est, informează AFP.

Milioane de turiști și astronomi amatori au început din weekendul trecut să ia cu asalt statele și orașele americane din care vor putea să observe fenomenul prin care Luna va bloca lumina Soarelui, iar lumea va fi cuprinsă de întuneric timp de câteva zeci de secunde.

Fenomenul va fi vizibil parțial mai întâi în statul Oregon, pe coasta de vest, începând cu ora locală 09.05. Eclipsa va deveni totală după 75 de minute, iar mai multe localități vor fi privilegiate din acest punct de vedere, întrucât se află pe traiectoria conului de umbră care va traversa America. Unul dintre aceste orașe este Madras, unde întunericul va dura 2 minute și 4 secunde.

1 milion de vizitatori sunt așteptați în acest stat de pe coasta vestică americană.

În total, cel puțin 12 milioane de persoane care locuiesc într-o bandă cu lățimea de 113 kilometri din 14 state americane vor putea să asiste la această eclipsă solară totală. Alte câteva milioane vor asista la o eclipsă parțială, potrivit Societății americane de astronomie.

Eclipsa își va încheia traversarea teritoriului Statelor Unite la ora 18.48 GMT în Carolina de Sud, pe coasta Oceanului Atlantic, în sud-estul țării, în apropiere de orașul Charleston.

Restaurantele și hotelurile prezintă un grad de ocupare de 100%, iar locurile din parcări sunt închiriate cu prețuri astronomice în acest elegant oraș colonial din sudul american.

"Febra" eclipsei devine tot mai palpabilă, pe măsură ce se apropie "momentul magic" reprezentat de acest fenomen astronomic.

Numeroși turiști se plimbau deja duminică pe promenada din apropierea plajei din Charleston, privind cu îngrijorare spre cerul extrem de schimbător, care oscila între nuanțe de albastru și nori grei de ploaie, într-o căldură sufocantă. Unii dintre ei erau foarte îngrijorați, deoarece nu doreau să rateze prima eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă în Statele Unite după fenomenul similar ce a avut loc pe 8 iunie 1918.

Alte state americane vor fi mai norocoase în privința condițiilor meteorologice. Cerul va fi senin în Oregon.

"Așteptăm cu nerăbdare", a spus Brandy Mullins, o femeie în vârstă de 38 de ani, care s-a mutat în Charleston în urmă cu șase săptămâni.

Echipată cu ochelari de soare obligatorii pentru a observa fenomenul fără să riște o afecțiune oculară, Brandy și cei trei copii ei ai vor urmări eclipsa, dacă vremea le va permite să facă acest lucru. "Începutul e destul de rău, dar nu e grav, va fi oricum o experiență deosebită, vom putea să simțim întunericul", a spus ea.

Doi soți din Marea Britanie și-au organizat concediul în funcție de eclipsă, pentru a termina o călătorie de 15 zile în acest oraș istoric din sudul Statelor Unite.

După două tentative ruinate de ploaie în China și în Marea Britanie, Nick Willder, în vârstă de 59 de ani, și soția lui, Sarah Boylan, în vârstă de 60 de ani, originari din Nottingham, speră să aibă mai mult noroc de această dată, păstrându-și totuși pragmatismul.

"Nu-i nimic dacă nu vom vedea eclipsa, ea ne-a permis oricum deja să înfigem încă un ac pe harta călătoriilor noastre", oferind o scuză excelentă pentru a călători, a declarat Nick Willder.

Temându-se de ambuteiaje, autoritățile locale au decis să își închidă birourile în ziua de luni, în timp de Poliția și serviciile de urgențe și-au sporit efectivele pentru a face față fluxului de turiști, potrivit cotidianului local Post and Courier.

Două milioane de vizitatori sunt așteptați în Carolina de Sud, un stat cu cinci milioane de locuitori. Autoritățile, grație eclipsei, se așteaptă ca luni să se înregistreze vârful sezonului turistic din acest an.

În capitala federală americană, Washington, unde eclipsa va fi doar parțială, ochelarii special concepuți pentru vizionarea fenomenului erau la mare preț duminică, iar ziarele locale publicau cu regularitate actualizări ale listei cu magazine și site-uri de unde aceștia puteau fi cumpărați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis