Americanii convoacă o reuniune cu aliații pe fondul contraofensivei Ucrainei. Kievul vrea să cucerească Hersonul până în iarnă

Americanii convoacă o reuniune cu aliații pe fondul contraofensivei Ucrainei. Kievul vrea să cucerească Hersonul până în iarnă

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, se va întâlni cu omologii săi din ţările aliate pentru organizarea susţinerii capacităţilor militare ale Ucrainei în faţa Rusiei, potrivit AFP. Întâlnirea va avea loc pe 8 septembrie, în Germania, potrivit comandamentului forţelor aeriene americane în Europa.

FOTO Shutterstock

Lloyd Austin „i-a invitat din nou pe miniştrii Apărării şi pe înalţii responsabili militari din toată lumea să discute despre criza actuală din Ucraina şi diverse probleme de securitate cu care se confruntă aliaţii şi partenerii Statelor Unite”, informează un comunicat al Pentagonului.

Reuniunea organizată la iniţiativa Washingtonului se va desfăşura la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei.

Armata ucraineană a spart Frontul de Sud, luni, și atacă la sol pozițiile rușilor din mai multe direcții, spre Herson. A lansat o operațiune militară în direcția de sud, dar „are nevoie de tăcere”, a declarat șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare ale Ucrainei din Sud, Natalia Gumeniuk, în timpul unei conferințe .

„Există știri despre ofensiva pe direcția de sud. Dar acum trebuie să ne dăm seama că orice acțiune trebuie finalizată mai întâi, abia atunci vor fi eficiente. Acum trebuie să așteptăm și să înțelegem regulile și succesiunea acțiunilor unităților militare”, a subliniat Gumeniuk.

Nataliia Gumeniuk a spus mai devreme că armata ucraineană a lansat acțiuni ofensive în multe direcții în sudul Ucrainei. Forțele armate ale Ucrainei au spart prima linie de apărare a trupelor ruse de lângă Herson.

Armata ucraineană a început să desfășoare așa-numitele operațiuni „pregătitoare” în sud pentru a crea condiții mai favorabile pe câmpul de luptă înaintea unei contraofensive ucrainene la scară largă.

Jurnalistul CNN Jim Sciutto a scris despre acest lucru pe pagina sa de Twitter. citând doi oficiali americani de rang înalt. El a adăugat că Washingtonul este convins că această contraofensiva mult așteptată va include operațiuni aeriene și terestre.

„Operațiunile pregătitoare sunt o practică militară standard care este implementată înainte de începerea unei ofensive și implică sarcina de a lovi arme, centre de comandă, depozite de muniție, precum și alte ținte pentru a pregăti câmpul de luptă pentru ofensiva planificată”, a explicat jurnalistul CNN.

Informațiile vin după ce biroul prezidențial al Ucrainei a declarat că au avut loc lupte grele și mai multe lovituri ucrainene în regiunea de sud, cea mai mare parte din aceasta fiind sub ocupație rusească.

Oficialii de la Kiev îndeamnă la prudență

Mihailo Podoliak, unul dintre principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a îndemnat politicienii și presa din Ucraina să nu difuzeze informații despre contraofensiva din regiunea Herson, altele decât cele oficiale ale forțelor armate și ministerului Apărării de la Kiev.

„Înțeleg dorințele și visurile voastre. Dar totuși sugerez să trecem la un format de comentariu prudent cu privire la oricare dintre acțiunile noastre militare”, a scris luni după-masa Podoliak într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, potrivit Ukrinform.

„De aceea, aș dori să reamintesc încă o dată tuturor politicienilor, experților și liderilor opiniei publice (este clar că ei știu totul mult mai bine decât executorii direcți) despre importanța de a nu manipula și de a nu specula informațiile despre desfășurarea operațiunilor militare înainte de declarațiile oficiale ale reprezentanților Forțelor Armate sau ale Ministerului Apărării al Ucrainei”, a subliniat el.

De asemenea, Podoliak a făcut un apel la jurnaliştii ucraineni ca atât astăzi, cât şi în zilele următoare, să verifice cu „deosebită atenţie” sursele de informare şi expertiză pe subiecte militare.

Podoliak a mai cerut „filtrarea informațiilor” și le-a cerut jurnaliștilor să lucreze profesionist, „din respect pentru apărătorii ucraineni”.

Presa ucraineană a anunțat imediat că a început mult așteptata ofensivă din sudul Ucrainei.

„Contraofensiva terestră a început. Armata ucraineană a rupt prima linie a apărării ruse din Herson”, a titrat Kiev Post, citând un anunț separat făcut de o grupare de unități militare ce luptă în sudul Ucrainei.

Unii jurnaliști și oficiali de la Kiev au îndemnat însă la prudență, subliniind că amploarea contraofensivei nu este deocamdată cunoscută.

Momentan există informații că forțele armate ucrainene ar fi eliberat satul Suhîi Stavok din nord-estul regiunii Herson și că atacurile ucrainenilor ar fi limitat sever legăturile trupelor rusești din nordului râului Nipru cu cele care le-ar putea întări.

Noile atacuri vin după ce în cursul nopții de duminică spre luni forțele ucrainene au lansat atacuri puternice cu sisteme HIMARS și artilerie împotriva unor obiective din regiunea Herson.

Soldații vor mai multă artilerie

Soldatul ucrainean cu indicativul „Phoenix” a declarat pentru The Telegraph: „ Vom elibera Kherson , aceasta nu este nici măcar o așteptare, este deja sigur. Dar nu vom contraataca până când nu vom avea mai multă artilerie ”.

Pentru armata Ucrainei, care se opune forțelor de ocupație ale Rusiei, Herson are o semnificație simbolică și strategică. Guvernul de la Kiev și aliații săi occidentali așteaptă cu nerăbdare începerea contraofensivei. Dar comandanții militari doresc să acumuleze mai multe forțe și arme înainte de a începe să avanseze.

„Avem nevoie de mai mult sprijin de artilerie. Și acesta este singurul mod în care vom putea merge mai departe”, a spus Phoenix.

Telegraph este de acord că nu este deloc greu de înțeles cerințele armatei ucrainene. Locul unde armata ucraineană a oprit marșul rușilor spre vest este un câmp deschis care se întinde pe mulți kilometri. Și tot peisajul din sud este așa. De fapt, este un mozaic de câmpuri și fâșii subțiri de pădure între ele. Un astfel de teritoriu este greu de numit favorabil chiar și pentru apărare, ca să nu mai vorbim de avans și distrugerea pozițiilor fortificate ale inamicului. Ca și în alte zone ale frontului, în ultimele luni nici forțele ruse, nici cele ucrainene nu au reușit să avanseze mult datorită focului constant al artileriei.

Ce înseamnă eliberarea Hersonului?

Publicația amintește că Herson a devenit primul și singurul centru regional pe care armata rusă l-a putut captura încă de la începutul invaziei din februarie. Forțele ruse par acum mai vulnerabile aici decât oriunde altundeva pe front. Aproximativ 20.000 de soldați ruși de pe malul drept al Niprului au fost aproape complet tăiați de sprijin după distrugerea a trei poduri peste râu . Eliberarea cu succes a Hersonului va fi dovada pentru ucrainenii din alte orașe ocupate că și ei pot fi salvați. De asemenea, poate convinge aliații din Occident să continue să ofere armatei ucrainene mijloacele necesare. Deși multe țări occidentale, care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie și accelerarea inflației, s-ar putea să fie obosite de un război care riscă să se încheie într-un impas debilitant.

Franz-Stefan Gadi, expert la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, a estimat că pentru o contraofensivă de succes, Ucraina ar avea nevoie de o jumătate de duzină de noi brigăzi mecanizate și de tancuri, fiecare dintre acestea fiind formată din aproximativ 4.000 de soldați. Debutul unei ofensive fără aceste forțe amenință să se încheie cu pierderi ireparabile. Armata Ucrainei își poate pierde soldații cei mai capabili. Un soldat ucrainean cu indicativul „Psycho” a declarat pentru The Telegraph că, chiar și pentru cele mai experimentate unități, eliberarea Hersonului nu este o sarcină ușoară. Pentru că „aici sunt doar câmpuri”.

Sistemele de artilerie americane HIMARS și britanice M270 au influențat foarte mult cursul războiului recent, permițând Ucrainei să lovească poziții rusești mult în spatele frontului fără a-și risca propria armată. Deci acum are loc un cu totul alt război.

Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu