Amiralul britanic Tony Radakin: Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniție de artilerie

Amiralul britanic Tony Radakin: Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniție de artilerie

Rusia se confruntă cu o „lipsă critică” de obuze de artilerie și, în consecință, capacitatea sa de a desfășura operațiuni la sol în Ucraina „scade rapid”, a declarat comandantul forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin.

„Permiteți-mi să-i spun în seara asta lui Putin ceea ce generalii și miniștrii săi sunt probabil prea speriați să spună: Rusia se confruntă cu o penurie critică de muniție de artilerie. Aceasta înseamnă că, în principiu, capacitatea sa de a desfășura la sol operațiuni ofensive eficiente scade rapid”, a spus Radakin în discursul susținut la think-tank-ul de apărare și securitate din Marea Britanie, Royal United Services Institute (RUSI), arată defence24.pl.

„Nu este un secret de ce se întâmplă asta. Putin a plănuit un război de 30 de zile, dar tunurile rusești trag de aproape 300 de zile. Magaziile sunt goale. Moral, conceptual și fizic, puterile lui Putin sunt epuizate”, a explicat Radakin.

„Trăim vremuri extraordinar de periculoase”

Amiralul a susținut acest conflict este unul crucial. „Cea mai importantă lecţie din ultimul an este să recunoaştem că suntem parte dintr-o luptă generaţională pentru viitorul ordinii globale”, a evidenţiat el. Radakin a îndemnat Marea Britanie „să nu întoarcă privirea”: „Am văzut ce se întâmplă când ţările întorc privirea. Liderii autoritari prind curaj. Regulile încep să fie încălcate, iar apoi urmează dezordinea economică şi insecuritatea globală. Iar preţul îl plătim cu toţii”.

Oficialul militar atrage atenţia că „trăim vremuri extraordinar de periculoase”, cu tensiuni tot mai mari între Occident şi Rusia, Iran, Coreea de Nord şi China. „La final de 2022, avem o lume în care patru crize geopolitice separate se desfăşoară în paralel”, a spus el. „Vorbim de simţul impunităţii al (preşedintelui rus Vladimir) Putin, comportamentul intruziv şi destabilizator al Iranului, atitudinea făţiş beligerantă a Coreii de Nord sau o Chină tot mai autoritară”, a subliniat Radakin .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...