Amuzament şi dispreţ pe reţelele de socializare din China în legătură cu scrutinul american (Reuters)

Amuzament şi dispreţ pe reţelele de socializare din China în legătură cu scrutinul american (Reuters)

Utilizatorii reţelelor de socializare din China au urmărit ziua alegerilor din Statele Unite cu amuzament şi dispreţ, după ce preşedintele Donald Trump a deplâns "o fraudă majoră în ţara noastră" şi s-a declarat victorios în alegeri deşi milioane de voturi nu fuseseră numărate, relatează Reuters.

"Indiferent dacă câştigă sau pierde, ultima sa misiune este să distrugă aparenţa democraţiei americane", a scris miercuri un internaut pe platforma de socializare chineză Weibo.

"Lăsaţi-l pe Trump să fie reales şi SUA o vor lua la vale", a scris un altul, în timp ce un al treilea a comparat declaraţia sa prematură privind victoria cu revendicarea premiului într-un joc de mahjong înainte ca runda să fie terminată.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii ca urmare a disputelor legate de tehnologie şi comerţ, Hong Kong şi coronavirus, şi după ce administraţia Trump a impus o serie de sancţiuni împotriva Beijingului.

Mass-media de stat chineză atrage frecvent atenţia asupra veştilor negative venite din Statele Unite şi, înainte de votul de marţi, a prezentat imagini cu magazine care fuseseră baricadate în aşteptarea violenţelor legate de alegeri.

"Acest tip de nelinişte este de obicei o complicaţie a alegerilor în ţările sărace, însă oamenii se pare că sunt îngrijoraţi în Statele Unite. SUA sunt într-o stare de degradare", a scris pe Twitter Hu Xijin, editor al Global Times, un tabloid naţionalist publicat de People's Daily deţinut de Partidul Comunist din China.

Beijingul nu şi-a exprimat o preferinţă în cursa pentru Casa Albă.

"Alegerile din SUA sunt o problemă internă. China nu are o poziţie în acest sens", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…