Ana Blandiana - "Poetul European al Libertății"

Ana Blandiana - "Poetul European al Libertății"

Ana Blandiana a fost desemnată, sâmbătă seara, la Gdansk, "Poetul European al Libertății", informează ICR Varșovia într-un comunicat transmis duminică AGERPRES. Conform sursei citate, la fiecare doi ani, Gdansk devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului și premiului "Poetul European al Libertății". Șapte țări europene concurează pentru acest prestigios premiu.

În 2016, ele au fost România, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia și Macedonia. Premiul este acordat atât poeților, cât și traducătorilor.

"Alegerea juriului, format din personalități literare și culturale poloneze, a fost Ana Blandiana, cu volumul Patria mea A4. Volumul a apărut în versiune poloneză în luna ianuarie a acestui an", precizează comunicatul de presă.

Competiția este organizată de orașul Gdansk, sub patronajul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din Polonia. Scopul manifestării este evidențierea și promovarea fenomenelor poetice care abordează una dintre temele fundamentale ale contemporaneității — libertatea — și, în același timp, sunt caracterizate de valori artistice excepționale.

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează, în perioada 16 — 21 martie, o serie de întâlniri cu Ana Blandiana, în mai multe orașe poloneze, în scopul promovării volumului nou apărut. Pe 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a întâlnit cu publicul, iar în perioada 17 — 19 martie a participat la mai multe întâlniri la Gdansk.

Luni, cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, sub egida EUNIC Varșovia, va fi organizat un eveniment în capitala poloneză, cu participarea Anei Blandiana și a altor patru poeți nominalizați la Premiul "Poetul European al Libertății", se mai arată în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro