ANA: Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani - sub media europeană

ANA: Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani - sub media europeană

Consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani, în România, este situat sub media europeană, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale Antidrog, transmis miercuri AGERPRES.

''Potrivit rezultatelor ultimului studiu ESPAD (...), în România, consumul experimental de droguri în rândul elevilor de 16 ani este situat sub media europeană. Astfel, în ceea ce privește prevalența de-a lungul vieții a consumului oricărui tip de drog ilicit, România ocupă locul 24 din cele 37 de țări europene care au participat la studiul ESPAD 2015. Astfel, dacă în 2011 se înregistra o creștere cu 100% a acestui tip de consum (de la 5% în 2007, la 10% în 2011), în 2015 se observă o creștere de doar 9% (de la 10% în 2011, la 10,9% în 2015), rata de creștere a acestui tip de prevalență diminuându-se considerabil'', precizează ANA în comunicatul citat.

Reacția Agenției Naționale Antidrog vine după ce președintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr, a susținut că în cel mult 10 licee din București nu se consumă droguri. De asemenea, a mai spus el, în ultimii șase ani s-a dublat numărul adolescenților de 16 ani care consumă droguri — 10% din total, față de 5% câți erau în 2010.

ANA arată că, deși CIADO a utilizat date oficiale, conform rezultatelor studiului ESPAD 2015, respectiv: 8,1% — prevalența consumului de-a lungul vieții, 6,1% — prevalența consumului în ultimele 12 luni și 2,9% — prevalența consumului în ultimele 30 zile, ''acestea sunt rupte de contextul științific în care au fost publicate'' ''și prezentate într-o manieră distorsionată'', fiind amestecate cu date furnizate de ''voluntarii CIADO''.

''ANA este singura instituție care efectuează studii în domeniul specific de activitate, conform normelor europene, sub avizarea Consiliului științific, format din personalități marcante din domeniul științific sau academic. (...) Aceste studii se aplică conform unei metodologii standard, din 4 în 4 ani, pe eșantioane reprezentative la nivel național, constituite din elevii care împlinesc 16 ani în anul realizării studiului. Potrivit metodologiei europene și eticii cercetării științifice în general, este păstrată confidențialitatea datelor și anonimitatea participanților la un astfel de studiu, iar selecția școlilor se face în mod aleatoriu'', se mai arată în comunicat.

În context, ANA susține că, față de creșterile consumului de canabis în rândul elevilor, observate în studiile anterioare de același tip, în 2015 se remarcă un ritm de dinamică mai mic pentru toate perioadele de referință.

''Comparativ cu valorile mediilor europene, se observă valori de două ori mai mici pentru România, după cum urmează: prevalența de-a lungul vieții a consumului de canabis în rândul elevilor de 16 ani din România este de 2 ori mai mică (8,1% față de 16,5%); prevalența consumului de canabis în ultimul an este de 6,1%, fiind, de asemenea, de 2 ori mai mică față de media europeană în valoare de 13,1%; prevalența consumului de canabis în ultimele 30 zile este de 2,9%, față de media europeană în valoare de 6,8%, ceea ce înseamnă că elevii europeni consumă, în medie, de 2 ori mai mult canabis comparativ cu elevii din România'', detaliază ANA.

Agenția precizează că activitățile de combatere a traficului de droguri și de prevenire a consumului se întrepătrund, motiv pentru care și în documentele de politici publice ele sunt luate în considerare în mod egal.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”