Ana Gomes(PES): Noi, socialiștii europeni, nu putem să protejăm un corupt, pe Liviu Dragnea, și pe marioneta sa, doamna Dancilă. Adică suntem luați de idioți?

Ana Gomes(PES): Noi, socialiștii europeni, nu putem să protejăm un corupt, pe Liviu Dragnea, și pe marioneta sa, doamna Dancilă. Adică suntem luați de idioți?

Ana Gomes (PES): Noi, socialiștii europeni, nu putem să protejăm un corupt, pe Liviu Dragnea, și pe marioneta sa, doamna Dancilă. Adică suntem luați de idioți? Socialistii europeni nu mai pot tolera PSD, iar voturile pe care Liviu Dragnea le poate aduce din Romania nu sunt un argument bun, pentru ca, incurajand un partid corupt, PES pierde voturile din alte tari. Este opinia transanta a eurodeputatei socialiste Ana Gomes, pentru care ultimul anunt al premierului Dancila - relocarea ambasadei din Israel - este inacceptabil.

Ana Gomes nu lasa loc de interpretari: Liviu Dragnea este un politician care compromite familia socialistilor europeni, iar excluderea PSD e o necesitate. De altfel, europarlamentara portugheza - o critica vocala a PSD-ului condus de Dragnea - afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com , ca socialistii suedezi au si trimis o scrisoare in acest sens.

Fost diplomat de cariera, Ana Gomes critica anuntul prim-ministrului roman privind relocarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim - o astfel de decizie incalca acordurile europene privind solutia celor doua state, dar si politica socialistilor europeni. Eurodeputata povesteste ca a intrebat-o direct pe Viorica Dancila, la o sedinta a socialistilor, iar aceasta i-a raspuns vag, ca decizia oricum apartine presedintelui Iohannis.

Ana Gomes, sunteti o voce aparte in familia socialistilor europeni si asta s-a vazut si la ultimul congres, de la Madrid, unde ati avut o pozitie fara echivoc fata de PSD, partidul condus de Liviu Dragnea. As vrea sa o rezumati.

Nu pot suporta sa vad cum propria mea familie politica, care ar trebui sa aiba in inima actiunii sale politice principii si valori precum integritatea si lupta impotriva coruptiei, sa ajunga sa inchida ochii la un corupt care se afla in mijlocul nostru. Eu nu pot accepta asta.

In decembrie trecut, in congresul PES, care a avut loc in tara mea, in Portugalia, am fost la fel de vocala cand domnul Joseph Muscat, premierul Maltei, a vorbit la tribuna. Si am facut la fel si in Madrid, cand domnul Liviu Dragnea tinea un discurs. Adica suntem luati de idioti sau trebuie sa ne prefacem ca nu stim nimic?

Am avut foarte multe discutii in interiorul grupului, oricine cauta pe Google despre Romania si OLAF afla cum domnul Liviu Dragnea a creat o organizatie criminala care a fraudat fonduri europene de 21 de milioane de euro. Nu e asta suficient de serios? Ce ne-ar trebui mai mult de atat pentru a ne distanta de el?

Nu mi se pare acceptabil sa criticam PPE, chiar pe buna dreptate, ca-l protejeaza pe Viktor Orban, si sa nu vedem cum de-ai nostri ne discrediteaza complet pe toti, valorile noastre politice in ochii oamenilor.

Nu pot uita, nimeni nu poate, cum romanii, in mijlocul unei ierni foarte grele, au iesit in strada pentru a protesta fata de coruptie si pentru democratie, pentru transparenta, pentru integritate. Asa ca eu voi continua sa fac presiuni asupra familiei mele politice, pentru ca aceste alegeri europene sunt o buna ocazie de a ne curata, de a nu mai continua sa-i sustinem pe cei in cauza.

Stiu ca am putea castiga voturi in Malta sau in Romania, dar in alte tari vom pierde mult mai multe voturi, daca vom arata ca nu suntem consecventi cu principiile noastre.

Se pare, totusi, ca matematica electorala e foarte importanta zilele acestea.

In opinia mea, nu este mai importanta decat sa readucem increderea oamenilor in reprezentantii lor politici si in partidele politice, iar pentru asta in familia noastra trebuie sa avem toleranta zero fata de corupti.

Cu atat mai mult cu cat noi suntem socialisti, pentru ca, drept sa spun, din partea partidelor de dreapta nu ma astept la un comportament exemplar. Stiu ca si acolo sunt oameni onesti, dar nu te poti astepta sa aiba standarde la fel de inalte.

In schimb, din partea familiei mele politice, nu pot accepta ideea ca ar trebui sa inchidem ochii doar de dragul unei contabilitati electorale.

PPE a decis recent sa suspende, e drept ca nu au ajuns la excludere, partidul Fidesz al lui Orban.

Eu cred ca este o mare ipocrizie, care trebuie sa fie criticata, si chiar este, de catre socialisti. Numai ca noi nu putem in acelasi timp sa protejam un corupt, precum domnul Liviu Dragnea, pe marioneta sa, doamna Dancila, si pe toate celelalte marionete ale sale, cu atat mai mult cu cat ei continua, din ce in ce mai mult, sa incalce principiile liniei noastre politice.

Eu am fost, de exemplu, foarte suparata cand am citit ca prim-ministrul Dancila, in fata unei largi audiente, in Statele Unite, a declarat ca Romania intentioneaza sa-si mute ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Asta nu doar ca e in totala contradictie cu linia social-democratilor europeni, dar contravine reglementarilor europene si celor internationale.

Cand doamna Dancila a venit aici, chiar inainte ca Romania sa preia presedintia rotativa, si a discutat cu grupul nostru, eu imi amintesc ca am intrebat-o exact acest lucru, in fata intregului grup socialist. Iar dumneaei mi-a dat un raspuns foarte vag, spunand ca de fapt aceasta va fi o decizie pe care presedintele o va lua si ca acum sunt doar discutii.

Iar acum confirma, in fata unei audiente americane, ca asta este de fapt calea pe care merge Guvernul.

Dupa parerea mea, aici nu este vorba de o schimbare a deciziilor luate de partid, ci este o intelegere mercantila, daca nu chiar una corupta, pe care ea si domnul Dragnea probabil ca o au cu cele mai reactionare forte de dreapta din Israel. Si evident ca urmaresc un beneficiu.

Asa se explica si acea scrisoare incredibila, absolut revoltatoare, pe care a scris-o Rudy Giuliani, in care pleda pentru amnistierea unor fapte, care ar fi fost in beneficiul unor corupti precum Liviu Dragnea.

De aceea, spun ca impresia este cea a unei intelegeri scandaloase intre guvernul Romaniei si PSD, pe de o parte, si cei mai reactionari si mai belicosi membri ai dreptei israeliene, pe de alta.

Pozitia Uniunii Europene favorizeaza solutia celor doua state, cu tot ce implica asta.

Solutia celor doua state, Israel si Palestina, este in mare pericol acum si in opinia mea o mare vina o are si Uniunea Europeana, care a avut o pozitie oscilanta, nu a insistat ferm asupra acestei solutii.

Iar asta s-a intamplat pentru ca guverne europene, precum cel al Romaniei acum, au facut intelegeri subterane cu cele mai reactionare si pro-razboi forte din Israel.

Ati avut discutii cu colegii social-democrati, le-ati cerut explicatii despre ce se intampa, la Bucuresti? Ati primit raspunsurile dorite?

Fac asta continuu, discut cu colegii mei. Multi se simt foarte inconfortabili cu aceasta situatie, dar nimeni nu are curajul sa ia deciziile necesare. Sper ca se va ajunge la un rezultat, iata, recent, Partidul Social Democrat din Suedia a scris o scrisoare grupului, in care arata ca nu mai putem avea printre noi PSD-ul din Romania, daca acesta va continua sa se comporte in acelasi fel.

Exista o propunere oficiala de excludere a PSD-ului din PES?

Nu stiu daca propunerea a fost facuta oficial, dar suedezii au exprimat foarte clar ca nu sunt de acord sa fie asociati cu PSD-ul si cu politicile acestuia prin care sunt protejati coruptii.

Eu voi continua sa insist in aceasta directie, dar asta este o lupta care trebuie dusa in interiorul familei noastre politice, cu toate ca are repercusiuni si in afara.

Referitor la apropiatele alegeri europene, care credeti ca sunt cele mai mari vulnerabilitati. Exista discutii despre Rusia, despre cresterea populismului. Cum este, de exemplu, in Portugalia?

In cazul Romaniei sunt ingrijorata de ceea ce am citit in presa, de faptul ca unii dintre candidatii selectati de PSD pentru lista pentru alegeri sunt foarte nationalisti, antieuropeni.

Si cum PSD-ul se pare ca are intelegeri cu fortele politice cele mai agresive din Israel, ar putea sa faca intelegeri pana si cu Putin, de ce nu?, sub pretextul ca apara ceva ce sustin ei ca apara. Si ar servi astfel strategiilor celor care vor sa distruga Uniunea Europeana, ceea ce nu ma indoiesc ca este obiectivul lui Vladimir Putin.

Felul in care acesta se comporta in Marea Neagra, agresiunea asupra Ucrainei, ocuparea si anexarea ilegala a Crimeii, cresterea presiunii asupra statelor baltice, sustinerea pentru Brexit, suportul, inclusiv financiar, pentru partidele de extrema dreapta precum pentru partidul doamnei Le Pen, sau pentru AfD din Germania, totul arata ca exista o agenda pentru a distruge Uniunea Europeana.

Iar partidele si politicienii corupti din Europa servesc acestei strategii.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...