ANAF, despre protestul transportatorilor: Instituţia respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă

ANAF, despre protestul transportatorilor: Instituţia respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală susţine, în contextul protestului transportatorilor şi declaraţiilor făcute de reprezentanţii acestora, că respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă, respectând drepturile contribuabilului în fiecare procedură de administrare a creanţelor fiscale.

"Având în vedere protestul transportatorilor şi declaraţiile reprezentanţilor acestora, preluate în mass media, precizăm următoarele: în data de 24 martie 2021 a avut loc, la sediul Ministerului Finanţelor, o întâlnire între asociaţiile patronale ale transportatorilor cu domnul ministru Alexandru Nazare şi conducerea ANAF, subiectul acesteia fiind problematica privind tratamentul fiscal al diurnelor acordate în cazul detaşărilor transnaţionale, problematică generată de reîncadrarea acestora ca venituri de natură salarială, cu consecinţa stabilirii de sume suplimentare privind impozitul pe venit şi contribuţii sociale, în cadrul unor inspecţii fiscale efectuate de organele de control fiscal din cadrul ANAF", se spune într-un comunicat al instituţiei remis vineri AGERPRES.

ANAF menţionează că, prin Ordinul comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nr. 535/ 428/06.05.2021, a fost constituit grupul de lucru comun şi a problematicii generate de reîncadrarea diurnelor/indemnizaţiilor de detaşare/delegare ca venit de natură salarială, propuneri care să vizeze atât perioadele anterioare cât şi modul de abordare în viitor, propunerile formulate putând viza inclusiv modificări legislative.

"În virtutea rolului activ, pe parcursul celor cinci întâlniri ale grupului de lucru, Ministerul Finanţelor şi ANAF au luat act de solicitările asociaţiilor profesionale din domeniul transportului rutier de mărfuri, acestea fiind analizate în prezent, în mod obiectiv, din dorinţa de a consolida o relaţie corectă între mediul de afaceri şi organele fiscale. În exercitarea atribuţiilor şi atingerea obiectivelor strategice, ANAF respectă prevederile legale în vigoare şi acţionează, permanent, cu bună credinţă, respectând drepturile contribuabilului în fiecare procedură de administrare a creanţelor fiscale", se menţionează în comunicat.

Transportatorii de marfă din mai multe centre economice ale României au anunţat că vor circula, vineri, cu viteză redusă pe cele mai importante artere de trafic din ţară , aceasta fiind o formă de protest faţă de ceea ce ei numesc "hărţuirea" autorităţilor fiscale. Aceştia unt nemulţumiţi, printre altele, de controalele derulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în ceea ce priveşte diurna.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), a susţinut joi într-o conferinţă de presă că transportatorii de marfă se află într-o situaţie în care există riscul să piardă "bruma de competitivitate" pe care o mai au în raport cu competitorii vest-europeni , care "prin lobby şi influenţa puternică la nivelul Parlamentului european influenţează politica sectorială" pentru a-i scoate de pe piaţă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Omul Rusiei? / Noi amănunte despre lectorul universitar mort într-un accident de bicicletă la doar 47 de ani

2 O imagine care ar trebui să dea fiori rușilor...

3 Baronul PSD Arsene, prins între 2 grupări de interlopi în Italia?

4 Sorana Cîrstea a dezvăluit secretul transformării ei: Declarații tari după parcursul din America

5 Un adevăr crunt din Ucraina...