ANAF: Inspectorii antifraudă au identificat o fraudă de 613 milioane lei în dosarul 'grupul Euroavipo'

ANAF: Inspectorii antifraudă au identificat o fraudă de 613 milioane lei în dosarul 'grupul Euroavipo'

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o fraudă de peste 613 milioane de lei în dosarul "grupul Euroavipo" instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în urma verificărilor efectuate în septembrie 2014, la 38 de societăți comerciale care au obiect de activitate producția și/sau comercializarea de alcool sau băuturi alcoolice, a anunțat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă, transmis, miercuri, AGERPRES.

'DGAF a realizat în septembrie 2014 verificări simultane la 38 de societăți comerciale care au obiect de activitate producția și/sau comercializarea de alcool sau băuturi alcoolice. În data de 10.09.2014, structura centrală a DNA a fost sesizată cu privire la fapte ce sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale unor fapte sancționate de legea penală în cazul dosarului 'grupul Euroavipo', în urma analizelor de risc și a acțiunilor operative desfășurate de inspectorii antifraudă. Peste 180 de inspectori antifraudă au fost implicați în acțiunile de control derulate la antrepozitele fiscale din cadrul 'grupului Euroavipo', beneficiind de sprijinul Jandarmeriei Române. În urma investigațiilor fiscale, inspectorii antifraudă au identificat o schemă complexă de fraudare a bugetului general consolidat, prin intermediul căreia s-a cauzat un prejudiciu total de 613,48 milioane de lei', susține ANAF.

Potrivit sursei citate, în cadrul sesizării penale înaintate către DNA, au fost incluse și indicii consemnate în raportul Direcției Generale de Integritate din cadrul ANAF, care au relevat faptul că funcționari din cadrul ANAF au favorizat activitatea infracțională prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Principalele practici ilegale identificate de inspectorii DGAF în timpul investigării dosarului "grupul Euroavipo" vizează faptul că firme din cadrul grupului emit, pentru alte societăți din același grup, facturi de valori substanțiale, care sunt fără suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de încasare foarte îndepărtate (spre exemplu: anii 2020, 2021).

De asemenea, biletele la ordin sunt girate către societăți din cadrul grupului, iar unele dintre acestea ajung să fie, în final, girate către emitent, iar în baza acestor facturi supraevaluate, se calculează și se declară taxele și impozitele, urmărindu-se obținerea unor sume de bani cu titlu de rambursări, compensări sau restituiri de la bugetul general consolidat.

În paralel, se acumulează datorii la bugetul de stat, pe care reprezentanții societăților urmăreau să le stingă prin compensarea cu TVA de rambursat. Ca urmare a acumulării datoriilor, societățile intră în insolvență, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitată de societăți din cadrul grupului. Administratorii/asociații/acționarii, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, prin tranzacțiile artificiale, au provocat starea de insolvabilitate a persoanelor juridice debitoare.

ANAF precizează că există dosare de insolvență la nivelul a patru tribunale: București, Buzău, Constanța și Tulcea. Rațiunea insolvenței societăților din grup este protejarea de executarea debitelor bugetare acumulate.

"Speculând prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor măsurilor de executare silită în cadrul procedurii de insolvență și ca urmare a inacțiunii structurilor fiscale competente, grupul "Euroavipo" a produs și comercializat pe piața internă alcool și băuturi alcoolice declarând, fără însă a achita obligațiile fiscale aferente, creându-se astfel un mecanism fraudulos de menținere a autorizațiilor de funcționare și de protejare aparent legală de orice măsură de executare întreprinsă de organele fiscale. Sunt desfășurate, succesiv, atât diverse tranzacții artificiale, cât și operațiuni privind structura companiilor (fuziuni în procedura de insolvență), toate aprobate de administratorul special și realizate sub supravegherea administratorului judiciar. Societățile membre ale 'grupului Euroavipo' au Comitete ale Creditorilor formate din societăți afiliate, de asemenea aflate în insolvență, ca urmare a unor creanțe generate intra-grup. Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanță către societăți 'offshore', în scopul evitării compensărilor bilaterale și înscrierii acestora la masa credală", notează Fiscul.

Pe de altă parte, ANAF susține că un caz aparte îl reprezintă tranzacțiile efectuate între Euroavipo S.A. și Oana Management SRL. Astfel, în perioada iunie — august 2014, Euroavipo S.A. a înregistrat facturi de avans mărfuri având ca furnizor Oana Management SRL. În acest caz, există suspiciunea rezonabilă că facturile de avans respective au la bază operațiuni artificiale care nu au un conținut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea și a obține avantaje fiscale, constând în deducerea taxei pe valoarea adăugată (Euroavopo S.A. a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA).

Totodată, acestea au fost folosite pentru evitarea plății datoriilor la bugetul statului, dispuse de către organele de inspecție fiscală în cadrul rapoartelor întocmite și pentru a evita revocarea autorizației de antrepozit fiscal.

"De exemplu, Euroavipo S.A. a înregistrat o factură de circa un miliard de lei, reprezentând 'contravaloare avans' pentru achiziția unor bunuri, fără a preciza termenele de livrare ale produselor. În plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri. Totodată, analizând termenele de scadență a biletelor la ordin care ajungeau până în 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabilă că Euroavopo S.A. are către Oana Management SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimilează o scadență pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intenția de a obține un avantaj fiscal în favoarea sa în relația cu statul", se precizează în comunicatul ANAF.

Conform datelor Fiscului, fraudele fiscale din domeniul producerii și comercializării alcoolului și a băuturilor alcoolice sunt în atenția inspectorilor Direcției Generală Antifraudă Fiscală, care, în perioada decembrie 2013 — septembrie 2016, au efectuat 1.443 de controale antifraudă la firmele care activează în acest domeniu, au identificat prejudicii totale cauzate bugetului de stat în cuantum de 845,94 milioane lei și au dispus măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare de 45,27 milioane de lei.

În același timp, inspectorii au constatat contravenții pentru sancționarea cărora au fost aplicate amenzi în cuantum de 5,27 milioane lei și confiscări în valoare de 9,21 milioane lei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Toți au stări de șoc de la ușor până la moderat” / Soțiile tanchiștilor ruși cer autorităților aducerea lor de pe front

2 „Rușii s-au retras dar îi prindem data viitoare” / Noi imagini cu luptătorii Legiunii Internaționale a Ucrainei

3 BRRR! / Sateliții arată că Rusia a amplasat mai multe sisteme de rachete pe coasta Regiunii Kaliningrad

4 „Accidentul” Cîțu, schimbat și de la șefia Senatului / Când apare dosarul?

5 ULTIMA ORĂ Un nou „măcelar” la comanda trupelor de invazie ale Rusiei