Analiștii de război spun că Ucraina ar trebui să trateze cel mai recent pachet de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi

Analiștii de război spun că Ucraina ar trebui să trateze cel mai recent pachet de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi

Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cu ar fi ultimul pe care țara l-ar primi, scrie Business Insider.

arme ucraina

„Fiecare luptă pentru fiecare creștere următoare a devenit din ce în ce mai litigioasă și mai lungă. Cred că planul ar trebui să fie «ce se întâmplă dacă nu mai sunt bani»”, a declarat Jennifer Kavanagh, cercetător senior la Carnegie Endowment for International Peace, referindu-se la deliberările de luni de zile privind cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, care a fost adoptat miercuri în Senatul american.

În timpul unor discuții privind prioritățile de apărare, Kelly Grieco, membru senior al Stimson Center, au intervenit spunând că „toți cei implicați în acest conflict ar trebui să trateze acest pachet de ajutor ca și cum ar fi ultimul și să planifice în consecință, pentru că ar putea fi așa”.

Viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, în care presupusul candidat republican este mult mai puțin favorabil Ucrainei, precum și divizarea continuă a discuției privind asistența de securitate pentru Ucraina între partidele politice din Congres, ar putea complica adoptarea viitorului ajutor pentru Ucraina, care nu a fost adus încă în discuție.

„Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”, a spus Kavanagh, remarcând în continuare că nu există „cu siguranță niciun apetit pentru a începe acum lupta pentru ianuarie 2025”.

Având în vedere ajutorul american care tocmai a fost aprobat, unii analiști apreciază că următorii pași ai Ucrainei pentru a profita la maximum de noua asistență ar trebui să includă consolidarea apărării și explorarea posibilității de a negocia cu Rusia.

"Cred că Ucraina poate câștiga acest război. Nu poate câștiga militar în niciun fel, poate câștiga politic, totuși", a spus Grieco. „De fapt, poate câștiga o victorie politică nepermițându-i lui Putin să-și atingă obiectivul principal, care este acela de a subjuga Ucraina”, a spus ea, menționând că „Ucraina poate rămâne un stat viabil și un stat independent față de Rusia”.

Atât Grieco, cât și Kavanagh au subliniat importanța ca Ucraina să se prezinte la masa de negocieri și să folosească diplomația cu Rusia pentru a preveni pierderile ulterioare de terenuri.

Alți experți, precum și oficiali ucraineni, critică apelurile la negocieri dintre Ucraina și Rusia și au spus că Vladimir Putin va cere „demilitarizarea” Ucrainei pentru a profita de aceasta.

Experții Institutului pentru Studierea Războiului din Washington au declarat într-un raport din martie că ei continuă să „evalueze că președintele rus Vladimir Putin își menține obiectivele maximaliste în Ucraina, care echivalează cu o capitulare completă a Ucrainei și a Vestului și că Rusia nu are interes pentru negocieri de bună-credință cu Ucraina”.

ISW a contestat ideea că războiul este „de necâștigat” pentru Ucraina, numind asta o operațiune de informare rusă.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că nu se poate avea încredere în Rusia, o realitate despre care spune că este dovedită de eșecurile documentate de a se ridica la nivelul negocierilor din trecut.

El a reamintit lumii în noiembrie anul trecut, într-o declarație pe rețelele de socializare, că „Putin este un mincinos obișnuit care a promis liderilor internaționali că nu va ataca Ucraina cu câteva zile înainte de invazia sa din februarie 2022”. Kuleba a declarat că nimeni nu se poate aștepta în mod serios ca ucrainenii să negocieze cu Rusia.

Provocarea este că șase luni de asistență întârziată au pus Ucraina într-o poziție dificilă, care s-ar putea să nu fie corectată imediat de ajutorul care va veni.

În timpul discuției de miercuri, Kavanagh a susținut că începerea negocierilor va câștiga timp pentru Ucraina, deoarece se așteaptă ca ajutorul aprobat de SUA să nu fie acordat dintr-o dată.

Realitatea este că politica este implicată, ceea ce înseamnă că lucrurile nu vor fi perfecte și vor exista întârzieri”, a spus ea.

Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează

După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea schimba situația pe câmpul de luptă.

Doi oficiali de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat că se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă pe scară largă la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Cu toate acestea, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali din domeniul apărării, datorită asistenței americane, Ucraina ar putea fi capabilă să expună deficiențele armatei ruse, care încearcă să distrugă Ucraina cu muniție de proastă calitate și cu o armată numeroasă, dar slab antrenată, relatează Financial Times.

"Ajutorul nu va anula câștigurile Rusiei din acest an, dar va permite forțelor ucrainene să își apere pozițiile cu focuri de contra-baterie și ar putea fi folosit pentru a încetini sau opri avansul rusesc", a declarat Dara Massicotte, cercetător principal la Carnegie Endowment for International Peace, care studiază armata rusă.

Cu cheltuieli record în domeniul apărării în acest an, de 10,8 miliarde de ruble (118,5 miliarde de dolari) - 6% din PIB - industria rusă de armament a crescut producția de mai multe ori, fabricile funcționând non-stop. Totuși, aceste cifre ascund incapacitatea Moscovei de a-și transforma puterea de foc într-un avans semnificativ, ceea ce, potrivit experților ruși, se poate face doar cu arme mai avansate.

Până în toamna anului 2022, Rusia trăgea până la 60.000 de obuze pe zi. Acest număr a scăzut la aproximativ 10.000 pe zi, incluzând livrările din Coreea de Nord și Iran, notează Financial Times. Acest declin al ratelor de tragere arată că intensitatea luptelor depășește capacitatea Rusiei de a-și reface stocul chiar și la rate de producție atât de ridicate și frânează progrese mai semnificative.

Potrivit unui raport publicat în această săptămână de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Rusia trebuie să producă 3,6 milioane de obuze pe an pentru a-și menține ritmul actual de tragere. Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a recunoscut că Rusia poate produce doar jumătate din cele 4 milioane de proiectile de 152 mm și 1,6 milioane de proiectile de 122 mm de care armata lui Putin estimează că are nevoie pentru a depăși apărarea Ucrainei.

Ajutorul american va oferi armatei ucrainene un răgaz, dar nu și resursele necesare pentru a lansa o ofensivă

Mykola Bieleskov, cercetător la Institutul Național pentru Studii Strategice din Kiev, consideră că ajutorul american va oferi armatei ucrainene un răgaz, dar nu și resursele necesare pentru a lansa o ofensivă. Este nevoie de sprijin suplimentar pentru o nouă ofensivă.

Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american.

"Ucrainenii îşi raţionalizează muniţia de ceva vreme (...), aşa că ruşii, pe scurt, au reluat iniţiativa", a declarat presei responsabilul militar american, sub rezerva anonimatului.

Ajutorul militar din partea aliaţilor "le va permite ucrainenilor să înceapă să reia iniţiativa", dar "nu va fi un proces rapid", a adăugat sursa citată.

Recepţia şi implementarea operaţională a noilor livrări va dura, doar "pentru a-şi apăra poziţiile. Aşa că nu aş prevedea nicio ofensivă la scară largă la început", a apreciat sursa citată.

Șeful NATO; Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că „nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă” în războiul împotriva Rusiei, cu condiția ca Occidentul să își respecte promisiunile de a furniza mai multe arme.

În ultimele luni, aliații din NATO nu au oferit sprijinul” pe care îl promiseseră, a deplâns Jens Stoltenberg într-un discurs rostit în cadrul unei ceremonii de decernare de premii la Berlin privind legăturile transatlantice.

Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”, a adăugat secretarul general al Alianței.

Acum este responsabilitatea noastră să transformăm angajamentele (recente ale Occidentului) în livrări reale de arme și muniții, și să facem acest lucru rapid”, a mai spus el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 VIDEO Hopa, ce avem noi aici?

2 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

3 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

4 Ce știe BOR despre ce urmează să se întâmple?

5 N-ai cum să nu-i dai dreptate lui Năstase la tura asta...