Analiză BBC: Putin nu poate scăpa de consecințele retragerii Rusiei, în Ucraina

Analiză BBC: Putin nu poate scăpa de consecințele retragerii Rusiei, în Ucraina

Cum s-a schimbat mesajul. Imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, gazdele emisiunilor TV de aici au prezis cu încredere că în câteva zile trupele ruse vor defila prin Kiev. Asta a fost acum aproape nouă luni.

Vladimir Putin sărbătorea anexarea regiunilor ucrainene ocupate în septembrie. Foto: Getty Images

Săptămâna aceasta, aceiași prezentatori au avut o confruntare sumbră, când au anunțat „decizia dificilă” a armatei de a retrage forțele ruse din Herson - singura capitală regională ucraineană pe care Rusia a reușit să o captureze și să o ocupe de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Cu doar șase săptămâni în urmă, președintele Putin a susținut că a anexat regiunea Herson, împreună cu alte trei teritorii ucrainene, insistând că vor face parte pentru totdeauna din Rusia.

Am vrut ca steagul nostru să arboreze la Kiev în martie”, a spus prezentatorul Vladimir Solovyov telespectatorilor emisiunii sale Evening with Solovyov. „A fost dureros când trupele noastre s-au întors de la Kiev și Cernihiv. Dar acestea sunt legile războiului... ne luptăm cu NATO”.

Exact așa încearcă Kremlinul să răspundă din punct de vedere informațional: dând vina pe Occident. Mesajul din presa de stat rusă este că, în Ucraina, Rusia face față puterii combinate a Americii, Marii Britanii, UE și NATO. Cu alte cuvinte, eșecurile pe câmpul de luptă nu sunt vina Kremlinului, ci opera inamicilor externi.

Mai există și un alt mesaj: nu criticați armata rusă sau pe președintele Rusiei pentru ceea ce a mers prost în Ucraina. În schimb, fă-ți datoria și raliază-te în jurul steagului.

Este un sfat pe care, deocamdată, par să-l urmeze voci proeminente și puternice rusești. Liderul cecen Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, au fost critici vocali la adresa conducerii militare a Rusiei. Dar la retragerea din Herson, ambii au postat mesaje de sprijin pentru comandantul rus în Ucraina, generalul Surovikin, care a recomandat retragerea.

Nu același lucru se poate spune despre bloggerii militari ruși pro-război. Au fost ocupați să scrie mesaje supărate despre retragere, cum ar fi:

"Nu voi uita niciodată această ucidere a speranțelor Rusiei. Această trădare va fi gravată în inima mea timp de secole." ['Zastavny']

"Aceasta este o înfrângere geopolitică masivă pentru Putin și Rusia... Ministerul Apărării și-a pierdut încrederea în societate cu mult timp în urmă... acum încrederea în președinte va dispărea". [ „Zloi Zhurnalist”]

Kremlinul s-a străduit din greu să-l distanțeze pe președintele Putin de retragere, știind că mulți aici, în Rusia, vor vedea retragerea ca un eșec militar și o lovitură adusă prestigiului rus. La începutul acestei săptămâni, generalii au fost cei care au făcut anunțul că forțele ruse vor fi retrase dintr-o parte a regiunii Herson. Televiziunea rusă l-a arătat pe ministrul Apărării Serghei Şoigu emițând ordinul, în urma consultărilor cu generalul Surovikin. Vladimir Putin, comandantul șef, nu a fost văzut nicăieri.

Gen. Surovikin (s) a spus că retragerea a fost o decizie dificilă. Foto:Ministerul rus al Apărării

Gen. Surovikin (s) a spus că retragerea a fost o decizie dificilă. Foto:Ministerul rus al Apărării

Ministrul Apărării a luat decizia, nu am nimic de spus despre asta”, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, jurnaliştilor. Kremlinul lasă armata să decidă în această problemă. Sau, cel puțin, încearcă.

Dar președintele Putin a fost cel care a ordonat invadarea Ucrainei. Ceea ce el numește „operațiune militară specială” a fost ideea lui. Distanțarea de orice aspect al acesteia nu va fi ușoară.

Există aici un pericol pentru Vladimir Putin, dar unul care precede retragerea din Herson. Evenimentele din ultimele nouă luni riscă să schimbe modul în care președintele este perceput aici acasă: nu atât de publicul rus, cât – în mod esențial – de elita rusă, de oamenii din jurul său, de oamenii de la putere.

De ani de zile, ei l-au văzut pe dl Putin ca pe un strateg maestru, ca pe cineva care reușește întotdeauna să iasă în frunte... ca un câștigător. Ei l-au privit ca fiind pilonul de bază al sistemului din care fac parte și care a fost construit în jurul lui.

Câștigul”, totuși, a lipsit din 24 februarie. Invazia lui Vladimir Putin nu a decurs conform planului. Nu numai că a dus la moarte și distrugere în Ucraina, ci și la pierderi militare semnificative pentru propria sa armată. El a promis că numai „soldații profesioniști” vor lupta, dar mai târziu a recrutat sute de mii de cetățeni ruși în armată pentru a lua parte la război. Costurile economice, de asemenea, pentru Rusia au fost considerabile.

Kremlinul obișnuia să-l portretizeze pe Vladimir Putin drept „Domnul Stabilitate” aici, în Rusia.

Dar această perspectivă a devenit o imagine mult prea grea de susținut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante