Analiză BBC Verify: Ce ne spun imaginile video, fotografiile și alte dovezi despre explozia de la spitalul Al Ahli

Analiză BBC Verify: Ce ne spun imaginile video, fotografiile și alte dovezi despre explozia de la spitalul Al Ahli

Autoritățile palestiniene din Gaza, controlate de Hamas, au acuzat imediat Israelul, susținând că a fost un atac aerian deliberat. Israelul a negat implicarea. În mijlocul contrazicerilor, aflarea adevărului este mai dificilă ca niciodată.

Pe imagini se pot vedea distrugerile provocate de rachetă în zona spitalului din Gaza FOTO bbc.com

BBC Verify încearcă să deslușească ceea ce se știe și ceea ce nu se știe - analizând imagini video, fotografii și alte dovezi, inclusiv mărturii ale martorilor oculari. În plus, un jurnalist BBC a fost la locul exploziei, unde accesul este limitat.

Este important de remarcat faptul că, pe lângă luptele fizice, acest conflict se desfășoară ca un război informațional, subliniază jurnaliștii britanici. Nu este pentru prima dată când autoritățile din Israel și din Gaza au oferit relatări complet diferite despre o explozie. De asemenea, sunt analizate diversele lor afirmații și declarații.

Spitalul din Gaza, după explozie, văzut din satelit Foto EPA EFE

Spitalul din Gaza, după explozie, văzut din satelit Foto EPA EFE

Explozia

Explozia de la spital a avut loc marți, în jurul orei locale 19,00. O înregistrare video de 20 de secunde care a circulat pe rețelele de socializare și care pretindea că arată lovitura a fost prima dovadă vizuală semnificativă care a apărut în legătură cu incidentul.

În ea se poate auzi fluieratul unui proiectil care se apropie, urmat de o explozie și de un incendiu uriaș.

Imagini în direct de la rețeaua media Al-Jazeera, difuzate la ora locală 18,59, au arătat o lumină strălucitoare care se ridica pe cerul din Gaza. Unii comentatori au sugerat că aceasta provine de la o rachetă care pare să explodeze sau să se dezintegreze. Din filmare, se vede o străfulgerare la distanță, urmată de o explozie mult mai mare, mai aproape de cameră, pe care jurnaliștii BBC au geolocalizat-o.

Alte imagini care au apărut pe canalele de socializare au arătat ceea ce pare a fi aceeași explozie din unghiuri și la distanțe diferite. BBC a consultat experți pentru a stabili dacă dovezile disponibile - inclusiv mărimea exploziei și sunetele auzite înainte - ar putea fi folosite pentru a determina cauza acesteia.

Până în prezent, concluziile nu sunt clare. BBC Verify a arătat dovezile unui număr de experți în armament, dintre care unii spun că nu sunt în concordanță cu ceea ce s-ar aștepta de la un atac aerian israelian obișnuit.

J. Andres Gannon, profesor asistent la Universitatea Vanderbilt, din SUA, spune că explozia pare să fie mică, ceea ce înseamnă că căldura generată de impact ar fi putut fi cauzată de resturi de combustibil de rachetă mai degrabă decât de o explozie a unui focos.

Justin Bronk, cercetător senior la Royal United Services Institute (Rusi) din Marea Britanie, este de acord. Deși este dificil să fii sigur într-un stadiu atât de timpuriu, spune el, dovezile par să arate că explozia a fost cauzată de o secțiune eșuată a rachetei care a lovit parcarea și a provocat un incendiu de combustibil.

Gannon spune că nu este posibil să se determine din imagini dacă proiectilul a atins ținta dorită. Mai mulți experți cu care BBC a vorbit nu au fost dispuși să prezinte un punct de vedere cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Dovezi vizuale de la locul exploziei

BBC a reușit să compare detalii ale clădirilor și aspectul zonei spitalului Al Ahli cu imagini din satelit disponibile publicului, pentru a stabili că spitalul a fost locul exploziei.

Numeroase mașini au fost distruse în urma exploziei FOTO via BBC

Numeroase mașini au fost distruse în urma exploziei FOTO via BBC

Pe baza dovezilor disponibile, se pare că explozia a avut loc într-o curte care face parte din incinta spitalului. Imaginile de la sol după explozie nu arată daune semnificative la clădirile spitalului din jur. Ceea ce arată imaginile include urme de arsură și mașini incendiate.

Richard Sewell, decanul Colegiului Sfântul Gheorghe din Ierusalim, a declarat pentru BBC că aproximativ 1.000 de persoane strămutate se adăposteau în curte când a fost lovită, iar aproximativ 600 de pacienți și personal se aflau în interiorul clădirii.

Ce a descoperit reporterul BBC

Reporterul BBC Rushdi Abualouf a fost în această dimineață la spitalul Al Ahli. Martorii de acolo relatează scene de devastare și spun că încă se strâng cadavre. Un bărbat i-a povestit că femei, copii și bătrâni se aflau în spital în momentul exploziei.

BBC anunță că va analiza în continuare imaginile și filmările victimelor pentru a determina ce pot spune acestea despre explozie, în funcție de natura rănilor lor.

Ce nu știm încă

Una dintre cele mai importante probe este natura craterului lăsat în urmă de explozie. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că absența unui crater mare sau a unor daune provocate de explozie la clădirile adiacente dovedește că explozia nu a fost cauzată de armele sale.

image

Puteți vedea un crater mic și vedem dacă celelalte semne reprezintă alte cratere.

O altă parte importantă a dovezilor lipsă este reprezentată de fragmentele de rachete. Proiectilele sunt deseori identificabile după resturile de proiectil, iar acestea pot fi folosite pentru a determina originea proiectilului. Dar în acest caz, nu au fost văzute aceste dovezi.

IDF a publicat o înregistrare a ceea ce spune că este o conversație interceptată între doi militanți Hamas care recunosc că spitalul a fost lovit de un proiectil tras de Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) . PIJ este al doilea grup militant ca mărime din Gaza și a sprijinit atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.

BBC nu a putut verifica independent această înregistrare. Într-o declarație, PIJ a negat orice implicare și a dat vina pe Israel pentru explozie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat