Analiză CNN: Boris Johnson supravieţuieşte în funcţia de premier, dar cu poziţia grav afectată

Analiză CNN: Boris Johnson supravieţuieşte în funcţia de premier, dar cu poziţia grav afectată

Guvernul a abordat o atitudine încrezătoare asupra rezultatului, Johnson descriindu-l ca fiind „convingător” şi „decisiv”.

„Cred că acesta este un rezultat foarte bun pentru politică şi pentru ţară”, a spus el într-un interviu acordat la scurt timp după vot. Dar stând în Camerele Parlamentului, era imposibil să ignorăm privirea de pe feţele parlamentarilor loiali care eliberează camera la două minute de la anunţ se arată într-o analiză de Luke McGee, de la CNN.

Rezultatul a fost mult mai restrâns decât se temeau chiar şi cei mai pesimişti aliaţi ai lui Johnson. Înainte de vot, o marjă de 80 a fost considerată de mulţi drept unul dintre cele mai rele scenarii. Acum, susţinătorii lui Johnson se luptă să arate aceste rezultate ca pe o victorie sau să decidă care este următoarea lor mişcare, deoarece mandatul său de premier pare mai şubred decât în ​​orice alt moment de la preluarea mandatului.
Înainte de vot, Johnson a fost informat de Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922, că 54 de scrisori de neîncredere -- pragul necesar pentru declanşarea votului -- au fost depuse duminică după-amiază.

Acţiunea a venit după un weekend tensionat pentru premier, după ce acesta a fost huiduit cu voce tare în public la un eveniment care sărbătoreşte jubileul de platină al Reginei, iar ratingurile sale personale au scăzut şi mai mult în urma scandalului „Partygate”.

Deşi votul poate avea un impact asupra mandatului său, Johnson nu s-a aşteptat niciodată să piardă. Nu numai că rebelii aveau nevoie de un număr mare -- 180 -- de deputaţi pentru a vota împotriva lui Johnson, dar nu a existat un candidat alternativ evident care să-l înlocuiască.

Când premierul s-a adresat parlamentarilor înainte de votul din Parlament, el a fost întâmpinat cu aplauze zgomotoase şi lovituri în masă. Susţinătorii care au părăsit sala au spus că Johnson era într-o dispoziţie serioasă, vorbind despre politică şi despre cum să ducă ţara înainte, în loc să facă glume. Unii detractori au mai spus că a dat un ton serios la întâlnire şi că se aşteptau ca Johnson să câştige.

Johnson şi aliaţii săi speră acum că partidul conservator şi restul ţării vor putea trece peste scandalul Partygate, în care Johnson a fost considerat primul prim-ministru britanic care a încălcat legea în timpul mandatului.

Viitorul său politic este departe de a fi sigur. Indiferent ce doresc aliaţii din partidul său, cotele de aprobare ale lui Johnson în ţară continuă să scadă -- la fel ca şi sondajele pentru partidul său în ansamblu.

Partidul Conservator are de luni de zile „un miros” de partid la guvernare, dar şi în declin. De luni de zile, Johnson şi guvernul său au fost prinşi în scandaluri care variază de la protejarea unui deputat care a încălcat regulile de lobby până la un alt deputat care a fost găsit vinovat pentru abuzul sexual cu un băiat de 15 ani.
Gestionarea scandalului Partygate a fost uneori ineficientă şi incoerentă. Iar disciplina în rândul parlamentarilor conservatori -- inclusiv a celor aflaţi pe statul de plată a guvernului -- este slabă, cu briefing-uri care apar zilnic în mass-media şi autoritatea lui este subminată frecvent.

Ce urmează pentru Johnson?
În mod convenţional, câştigarea unui vot de încredere înseamnă că un lider conservator este imun la o astfel de provocare pentru încă 12 luni.

Cu toate acestea, deja circulă zvonuri că parlamentarii, furioşi că votul a avut loc prea devreme în ochii lor, caută modalităţi în care regulile ar putea fi rescrise.

Pe măsură ce popularitatea lui Johnson continuă să scadă, el trage în jos şi cifrele sondajului partidului.
În această vară, conservatorii ar putea să piardă două locuri parlamentare la alegerile parţiale care vor avea loc pe 23 iunie. Dacă o vor face, va fi greu chiar şi pentru cei mai vocali susţinători ai lui Johnson să susţină că impopularitatea primului ministru nu a avut nimic de-a face cu asta. Şi în acel moment, alţi parlamentari ar putea începe să se uite la propriile locuri şi să se întrebe dacă le vor putea deţine la următoarele alegeri generale, programate în prezent pentru 2024.

Aşa că, în timp ce Johnson vrea cu disperare să-şi păstreze slujba, un număr mare de parlamentari ai săi încă văd în această vară cea mai bună şansă de a-l îndepărta de la putere şi de a instala un nou lider.

Pentru a evita toate acestea, Johnson va trebui să-şi recâştige popularitatea lui şi a partidului său. Acest lucru este în prezent dificil din mai multe motive. Regatul Unit trece prin cea mai gravă criză a costului vieţii pe care a cunoscut-o în ultimele decenii. Având în vedere că gruparea conservatorilor este la putere din 2010, le este greu să susţină că încă deţin soluţia.

Chiar şi aliaţii recunosc în privat că o parte din magia lui Johnson a dispărut. În ultimele săptămâni, numeroşi parlamentari pro-Johnson au declarat pentru CNN că simt că, carisma lui dispare şi că premierul pare din ce în ce mai obosit şi fără idei. Se întreabă cât timp pot lăsa un lider atât de subminat, în ochii lor, să şchiopăteze pe cheltuiala partidului.
Deocamdată, Boris Johnson poate răsufla uşurat temporar. Dar câştigarea acestui vot de încredere îi oferă doar puţin spaţiu de respiraţie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”