Anastasof: Am ridicat avioanele în aer de patru ori în 2016; niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian

Anastasof: Am ridicat avioanele în aer de patru ori în 2016; niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Laurian Anastasof, a declarat, luni, că anul acesta avioanele de luptă au fost ridicate în aer de patru ori și a afirmat că niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian al României.

Anastasof a explicat că în situația în care aeronavele rusești depășesc 100 km de la țărmurile Crimeei, zborurile respective pot determina îngrijorare din partea NATO.

"Distanțele la care aceste zboruri se realizează sunt în general peste 100 km. Distanța din acest loc până în Crimeea este de 380 km, iar dacă un avion rusesc decolează dintr-o bază din Crimeea în acest moment și depășește 100 km față de țărmurile Crimeei, el deja devine un zbor care poate determina îngrijorare din partea alianței. La 20 de mile în exteriorul zonei de informare națională procedura NATO ne obligă să ridicăm avioanele în aer. S-a întâmplat anul acesta de patru ori. Repet, niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spațiul aerian național", a afirmat Anastasof, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

El a precizat că au existat situații în care în apropierea spațiului aerian național au fost zboruri ale Federației Ruse care au determinat decolarea aeronavelor de la Câmpia Turzii sau de la Mihail Kogălniceanu.

"Spațiul aerian a fost, este și va fi întotdeauna apărat de către Forțele Aeriene Române cu mijloace aeriene sau cu rachete cu bază la sol", a mai spus Anastasof.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”