Anatoli Ciubais este internat într-un spital din Sardinia: „Nu îşi poate închide ochii şi are muşchii feţei parţial paralizaţi”. Suspiciuni de otrăvire

Anatoli Ciubais este internat într-un spital din Sardinia: „Nu îşi poate închide ochii şi are muşchii feţei parţial paralizaţi”. Suspiciuni de otrăvire

Anatoli Ciubais, în vârstă de 67 de ani, este internat într-un spital privat din oraşul Olbia, în nordul Sardiniei.

Potrivit The Moscow Times, echipa medicală care îl îngrijeşte a confirmat faptul că suferă de sindromul Guillain-Bare, o afecţiune inflamatorie a sistemului nervos periferic de cauză autoimună.

Fostul consilier al Kremlinului pentru relaţiile cu organizaţiile internaţionale a fost supus unor analize medicale amănunţite, iar rezultatele acestora încă sunt aşteptate. Există suspiciuni că ar fi fost otrăvit.

„Starea sa este stabilă, dar Anatoli Borisovici se află în continuare la terapie intensivă. Îşi mişcă greu mâinile şi picioarele, nu-şi poate închide ochii şi are muşchii feţei parţial paralizaţi”, scrie Ksenia Sobceak, o prezentatoare TV din Rusia.

Fostul avocat şi politician rus Mark Feighin nu exclude ipoteza otrăvirii lui Anatoli Ciubais.

„Dacă Kremlinul ar putea să-l otrăvească pe Ciubais? Să-l elimine? Desigur, ar putea. Ciubais este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii despre Putin şi anturajul său, despre multe secrete de stat. În primul rând, el poate şti despre tot ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în momentul în care Putin a venit la putere. În al doilea rând, el ştie cu siguranţă aproape tot ce s-a întâmplat în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse de mai bine de un sfert de secol”, a declarat fostul avocat, citat de agenţia de presă Unian, preluată de Agerpres.

În opinia sa, Ciubais a fost lăsat să plece din Rusia cu promisiunea că va păstra tăcerea. Există informaţii că unele agenţii de presă ar fi încercat să-l intervieveze, dar că el ar fi refuzat de teama unor posibile represalii din partea serviciilor secrete, notează Unian, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu se îndoieşte cu adevărat că Ciubais a fost otrăvit: asta e reputaţia Kremlinului”, a reacţioant Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt al opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat informaţiile despre spitalizarea lui Ciubais drept o „veste tristă”. Peskov a susţinut că administraţia prezidenţială rusă nu deţine informaţii despre starea lui Ciubais, dar i-a urat însănătoşire grabnică.

La sfârşitul lunii aprilie, agenţia de presă TASS relata că Ciubais s-ar fi stabilit în Italia, în Toscana sau Sardinia, unde ar deţine proprietăţi imobiliare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”