Anca Dragu, numită oficial guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Anca Dragu, numită oficial guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Update Ora 17.20: Anca Dragu a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament cu 58 de voturi, relatează zdg.md .

Update Ora 16.40: Pe site-ul Președinției R. Moldova a fost publicat decretul prin care Ancăi Dragu, propusă la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), i-a fost acordată cetățenia R. Moldova, relatează zdg.md .

Decretul a fost semnat de șefa statului în ziua în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat vineri că o va propune pe Anca Dragu, fost ministru de finanţe şi fostă preşedintă a Senatului României, pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Republicii Moldova, care a devenit vacantă după ce joi legislativul moldovean l-a demis pe Octavian Armaşu.

„Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei pe Anca Dragu. (…) Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Naţională a Moldovei independentă şi integră”, a anunţat Igor Grosu, potrivit NewsMaker, preluată de News.ro.

Potrivit şefului Legislativului moldovean, Anca Dragu are o experienţă „importantă” în sectorul financiar-bancar şi în politici publice şi de aderare la UE. Oficialul a subliniat că Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naţionale a României şi al Fondului Monetar Internaţional şi a fost ministru al finanţelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă preşedinte al Senatului României.

Reacția Ancăi Dragu

”Este o onoare pentru mine să contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, spune Anca Dragu.

Votul va avea loc vineri la prânz în Parlament. Anca Dragu a depus deja jurământul ca cetățean al Republicii Moldova.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM), Octavian Armaşu, a fost revocat din funcţia de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeaşi zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furaţi în frauda bancară de un miliard de dolari din perioada 2014-2015. Deputaţii PAS (partidul de guvernământ la Chişinău) au criticat lipsa de acţiune a guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că Armaşu nu i-a suspendat pe angajaţii BNM care sunt învinuiţi în dosarul „frauda bancară”. La rândul său, Octavian Armaşu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda persoanele respective din funcţie.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Singurul lucru pe care îl pot recomanda familiei Sterp este o invitație spre lectura cărții Niște țărani, scrisă de regretatul Dinu Săraru”

2 Se anunță furtuni severe în România. Județele care intră sub cod portocaliu

3 „Sunt pe moarte, am cancer. Vreau să-mi curăț conștiința și să spun tot adevărul despre Emanuela Orlandi"

4 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

5 Horoscop marți, 28 mai. Săgetătorii vor trăi o dezamăgire, în timp ce Scorpionii vor avea parte de o situație neașteptată