Anchetă a Parchetului European în România: Fostul deputat Octavian Goga, printre cei suspectaţi de fraudă cu fonduri UE

Anchetă a Parchetului European în România: Fostul deputat Octavian Goga, printre cei suspectaţi de fraudă cu fonduri UE

Fostul deputat PSD Octavian Goga este cercetat de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, pentru fraudă cu fonduri europene, potrivit surselor Adevărul. Prejudiciul este estimat la 1,7 milioane de euro.

Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi a l-a trimis în judecată pe Octavian Goga. Foto: AFP

Potrivit EPPO, cinci persoane fizice şi două companii sunt cercetate pentru fraudă cu fonduri UE (fals şi înşelăciune) în valoare de 1,7 milioane de euro.

Anchetatorii spun că, în perioada septembrie 2018 – februarie 2023, aceştia ar fi folosit documente false și inexacte pentru a obține fonduri UE pentru înființarea unei exploatații agricole. Ar fi primit 1,9 milioane de euro, însă prejudiciul a fost estimat la 1,7 milioane de euro pentru că plata de 200.000 de euro a fost oprită datorită anchetei procurorilor.

Potrivit surselor Adevărul, administratorul firmei care primea fondurile europene este fostul deputat PSD Octavian Goga.

Procurorii au pus sechestru pentru recuperearea daunelor.

Potrivit informaţiilor Adevărul, dosarul ar fi fost preluat de la DNA Mureş, Octavian Goga fiind arestat preventiv în luna martie în această cauză. Procurorii români spuneau că ar fi comis faptele din funcţia de parlamentar.

Mai exact, "împreună cu administratorul de drept al societății pe care o controla, ar fi creat condiții artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect „Construire ferma vaci de lapte în loc. Araci”.

Concret, cei doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți doi, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări și livrarea unor materiale de construcții, în scopul îndeplinirii condițiilor impuse de finanțator", explicau atunci procurorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale