Anchetă investigatori: Banda românească de interlopi din Mexic a furat din bancomate 1,2 miliarde de dolari în șase ani

Anchetă investigatori: Banda românească de interlopi din Mexic a furat din bancomate 1,2 miliarde de dolari în șase ani

În iunie 2020, Mexicanos Contra la Corrupción y la Impunidad (Mexicanii contra corupției și impunității) (MCCI), împreună cu Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției) (OCCRP) și organizația Quinto Element Lab, au prezentat o anchetă care a dezvăluit că organizația criminală originară din România a ajuns în Mexic din martie 2014 și s-a răspândit în alte state precum Jalisco și Guanajuato. De atunci și până la mijlocul anului 2019, conform anchetei MCCI, grupul infracțional a sustras aproximativ 1,2 miliarde de dolari prin diferite bancomate, potrivit publicației mexicane Animal Politico, preluată de Rador.

Potrivit MCCI, în 2014, banda românească s-a stabilit în Mexic ca o companie numită Top Life Servicios și a semnat un contract cu banca Multiva pentru instalarea de bancomate în diferite locuri turistice. Prin acele ATM-uri au comis ani de zile furtul de date. Cardurile clonate au fost folosite pentru a retrage bani în alte țări. Pe lângă Mexic, membrii bandei au operat din țări precum Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Japonia și Taiwan.

Investigație internațională

Întrucât era vorba de o bandă cu sedii în diferite țări și care afecta turiștii naționali și internaționali, anchetarea cazului a fost preluată de Parchetul General (FGR) din Mexic și de agenții precum FBI din Statele Unite. În 2019, autoritățile mexicane au sigilat toate bancomatele operate de grupul infracțional și au lansat o anchetă împotriva omului de afaceri român Florian Tudor, presupus a avea legătură cu banda criminală. Tudor a fost arestat la mijlocul anului 2019, la Quintana Roo, și eliberat câteva ore mai târziu, neputând fi aduse probe pentru a fi reținut. În mod similar, autoritățile române au reușit să îi aresteze unii dintre membrii grupului infracțional. Unul dintre ei a declarat Parchetului din țara sa că au controlat în jur de 10 bancomate și că fiecare dintre ei copiau aproximativ 1.000 de carduri pe lună. „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare dintre aceste carduri. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”, se arată în declarația la care MCCI a avut acces.

La rândul său, omul de afaceri Florian Tudor, printr-o scrisoare trimisă către Animal Político în mai 2020, a negat că ar avea vreo relație cu infractorii români și a spus că, de ani de zile, se dorește asocierea sa cu mafia românească. „Această stigmatizare a servit la discreditarea și discriminarea mea, din 2015 până în prezent, de către diverse mass-media, și prin acestea am făcut obiectul diferitelor extorcări până în prezent (…) Mafia românească este grupul fraților Marcu, pe care i-am denunțat anterior”, se arată în scrisoarea primită de această publicație. Tudor a raportat chiar către FGR (Parchet) diferite abuzuri și nereguli comise de agenții federali în timpul perchezițiomării casei sale ca parte a anchetei. Frații Marcu, la care face referire Tudor, sunt vechi cunoscuți ai săi care, odată cu trecerea timpului, au devenit rivalii săi. În ancheta MCCI, se menționează că unul dintre ei, pe nume Constantin Marcu, a fost ucis în 2018 în fața casei lui Tudor de către una dintre gărzile sale de corp, care a susținut că a făcut asta în legitimă apărare.

La acea vreme, versiunea pe care Parchetul General din Quintana Roo a dat-o presei locale a fost aceea că Marcu a fost împușcat pentru că încercase să-l răpească pe un văr al lui Tudor, pe lângă faptul că se ocupa cu extorcarea oamenilor de afaceri. În acest moment, FGR nu a furnizat informații suplimentare cu privire la ancheta lui Florian Tudor.

Români reținuți și conturi înghețate

La începutul lunii februarie, cazul mafiei românești a recăpătat amploare, după ce zeci de cetățeni români, care au spus că sunt turiști, au fost reținuți pe Aeroportul Internațional din Cancun. Autoritățile mexicane le-au confiscat documentele și au susținut că au procedat astfel deoarece românii nu au putut justifica motivele călătoriei lor. Institutul Național pentru Migrație (INM) a subliniat că, după examinarea documentelor, au descoperit că unele persoane aveau alerte de călătorie. După trei zile, autoritățile mexicane au permis unui număr de 136 de turiști români să intre în țara noastră, în timp ce 4 au fost repatriați.

Eduardo Albor, consul onorific al României la Quintana Roo, a mulțumit pentru intervenția Ministerului de Externe din Mexic și a guvernatorului din Quintana Roo, Carlos Joaquín Gonzalez, pentru permisiunea acordată cetățenilor români. Între timp, însărcinatul cu afaceri al României în Mexic și America Centrală, Ionuț Vâlcu, a mers la aeroportul din Cancun pentru a superviza respectarea drepturilor concetățenilor săi. La rândul lor, autoritățile mexicane nu au emis nicio informație cu privire la motivul pentru care cetățenii au fost reținuți și documentele lor au fost analizate.

La o zi după eliberarea turiștilor români, șeful Unității de Informații Financiare (UIF) din Ministerul Finanțelor, Santiago Nieto, a vorbit despre cazul mafiei românești. Oficialul a raportat că printr-un acord cu cabinetul de securitate națională al guvernului federal, agenția aflată sub sarcina sa a blocat conturile a 79 de persoane fizice și juridice de naționalitate mexicană și română, „care se ocupau de clonarea de carduri de credit și de debit în destinațiile turistice”. În zilele care au urmat, au devenit cunoscute unele nume ale persoanelor ale căror conturi au fost blocate. Printre aceste persoane se numără oameni de afaceri și politicieni, potrivit unui document al Trezoreriei, la care Reforma a avut acces. Unii dintre politicienii, oficialii și oamenii de afaceri care apar pe lista UIF sunt: ​​José de la Peña Ruíz de Chávez, deputat local al Q. Roo pentru Partidul Verde; José Luis Jonathan Yong, fost secretar de securitate publică al municipiului Benito Juárez; Jonathan Medina Nava, fost procuror general al statului, și Adrian Nicolae Cosmin, partener al omului de afaceri Florian Tudor.

După ce a aflat aceste informații, Consiliul de Stat al (partidului) PVEM din Quintana Roo a anunțat demiterea lui José de la Peña Ruíz de Chávez, care a fost, de asemenea, coordonator al bancii Partidului Verde și președinte al Comisiei de finanțe în Congresul de stat. Chiar joi, José de la Peña Ruíz de Chávez a raportat că se află în Ciudad de México drept răspuns la notificarea de la UIF. „Contrar a ceea ce mulți ar crede, particip la anchetă într-un mod oficial și direct(…) O anchetă despre care vă spun cu capul sus că nu am, nu am avut și nici nu voi avea o relație, prietenie sau afaceri cu presupuse grupuri criminale sau infractori”, a scris el. Un alt nume care a circulat între cele ale politicienilor cu conturi blocate a fost cel al lui René Bejarano, actual candidat la funcția de deputat federal pentru formațiunea Morena, însă aceste informații au fost contrazise de el însuși și de șeful UIF, Santiago Nieto.

Foto: Florian Tudor, supranumit El Tiburon (Rechinu) / Sursa: Milenio


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...