Ancheta pentru suspendarea preşedintelui Trump: Un diplomat american critică blocarea ajutorului pentru Ucraina

Ancheta pentru suspendarea preşedintelui Trump: Un diplomat american critică blocarea ajutorului pentru Ucraina

Un înalt diplomat american apreciază că blocarea ajutorului militar pentru guvernul de la Kiev a fost "nebunească", transmite Reuters; informaţia a fost furnizată de Kurt Volker, fost reprezentant special pentru Ucraina al preşedintelui american Donald Trump.

Volker a depus joi mărturie timp de peste opt ore în faţa unor membrii ai comisiilor pentru supraveghere, politică externă şi serviciile de informaţii ale Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. El a demisionat săptămâna trecută, după ce a fost nominalizat în reclamaţia unui avertizor în interes public privind administraţia Trump şi Ucraina, care a determinat-o pe preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, să anunţe declanşarea unei anchete oficiale pentru suspendarea preşedintelui.

În cadrul mărturiei, Volker a prezentat mesaje text trimise şi primite de la diplomaţi din Kiev şi de la alte persoane implicate în relaţia Statelor Unite cu Ucraina, inclusiv de la avocatul personal al lui Trump, Rudi Giuliani, care a jucat un rol important în legăturile dintre Washington şi Kiev. Textele au oferit pentru prima dată detalii despre negocierile bilaterale din vară. Liderii democraţi ai comisiilor parlamentare au făcut publice câteva pagini din documentele respective, în care sunt redate discuţiile diplomaţilor americani care au aranjat convorbirea telefonică din 25 iulie între preşedintele Statelor Unite şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

În discuţia cu Zelenski, Trump i-a cerut să declanşeze o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden, unul din cei mai puternici competitori pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA de anul viitor. Implicarea lui Biden într-un scandal ar fi în avantajul actualului lider de la Casa Albă, care speră să fie reales.

Republicanii care au participat la audierea lui Volker susţin că dovezile prezentate de acesta nu evidenţiază un schimb de servicii, respectiv deblocarea ajutorului american pentru Ucraina în schimbul sprijinului pentru Trump prin denigrarea rivalului său politic.

Într-un text din 9 septembrie, după ce au apărut ştiri despre blocarea ajutorului militar respectiv, însărcinatul cu afaceri al SUA la Kiev, William Taylor, a discutat despre importanţa mesajului trimis de Washington ucrainenilor. "Cu blocajul, le-am zdruncinat deja încrederea în noi", i-a scris Taylor ambasadorului american pentru Uniunea Europeană, Gordon Sondland. "Cred că este nebunesc să blochezi asistenţa de securitate în schimbul ajutorului pentru o campanie politică", a scris Taylor într-un alt mesaj.

Sondland a răspuns că după părerea sa Taylor greşeşte în privinţa intenţiilor lui Trump; ambasadorul a apreciat că preşedintele a dorit blocarea ajutorului din cauza îngrijorării privind corupţia din Ucraina. El a negat că a fost vorba de un "quid pro quo" - un schimb de servicii - prin care ajutorul american ar fi fost condiţionat de acordul lui Zelenski pentru anchetarea lui Biden şi a fiului acestuia.

Cu puţin timp înaintea convorbirii cu Zelenski, Trump blocase ajutoare militare americane în valoare de 400 de milioane de dolari. Reprezentanţii Partidului Democrat l-au acuzat pe preşedinte că a folosit abuziv politica externă a SUA, în interes personal.

Trump a negat că ar fi greşit cu ceva şi a susţinut că a fost o convorbire "perfectă", iar colegii săi din Partidul Republican au condamnat ancheta pentru suspendarea preşedintelui ca un exemplu de politică partizană.

După rechemarea înainte de termen a ambasadoarei americane de la Kiev, Marie Yovanovitch, atacată de presa de dreapta, Taylor a fost cel mai înalt reprezentant diplomatic al SUA în Ucraina. Textele furnizate de el se referă la multe alte subiecte, inclusiv la discuţii între diplomaţi despre dorinţa oficialilor ucraineni de a fi luaţi în serios la Washington, nu doar folosiţi ca instrumente în politica internă a SUA.

Yovanovitch urmează să depună şi ea mărturie în cadrul anchetei Camerei Reprezentanţilor, săptămâna viitoare.

Preşedintele celor trei comisii, Adam Schiff (servicii de informaţii), Eliot Engel (politică externă) şi Elijah Cummings (supraveghere) au declarat că dispun de multe alte materiale şi speră să facă publice şi altele. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani