Ancheta privind cazul Skripal: Franţa, Germania, SUA şi Canada susţin concluziile Marii Britanii

Ancheta privind cazul Skripal: Franţa, Germania, SUA şi Canada susţin concluziile Marii Britanii

Franţa, Germania, SUA şi Canada au anunţat joi, într-o declaraţie comună, că au ''încredere deplină'' în concluziile poliţiei britanice în ancheta privind otrăvirea în martie, în Anglia, a unui fost spion rus cu agentul neurotoxic Noviciok, relatează AFP.

''Avem deplină încredere în concluziile britanice potrivit cărora cei doi suspecţi erau ofiţeri ai serviciului rus de informaţii militare (...) şi că această operaţiune a fost foarte sigur aprobată la un înalt nivel al guvernului (rus)'', declară liderii celor patru puteri occidentale într-un comunicat publicat de Downing Street şi co-semnat de Londra, la o zi după lansarea unui mandat de arestare europeană împotriva celor două persoane.

''Îi cerem Rusiei să-i furnizeze Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) informaţii complete despre programul său privind Noviciok'', au adăugat ele.

Londra a indicat joi că-l consideră responsabil pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei lui Iulia pe 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Miercuri, premierul britanic Theresa May a afirmat în parlament că atacul a fost întreprins de către doi ofiţeri ai spionajului militar rus GRU.

''Noi am luat deja un ansamblu de măsuri pentru a contracara activităţile GRU procedând la cea mai largă expulzare colectivă de agenţi de informaţii nedeclaraţi'', au subliniat ţările semnatare, referindu-se la expulzările de diplomaţi ruşi care au fost decise după otrăvirea celor doi Skripal. Concluziile anchetei britanice ''ne întăresc intenţia de a continua să împiedicăm activităţile ostile ale reţelelor de spionaj străine de pe teritoriile noastre'', se mai spune în comunicat.

Downing Street a precizat că Theresa May a discutat în această problemă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu preşedintele american Donald Trump, precum şi cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierul canadian Justin Trudeau.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...