Anchetatori americani vor audia diplomaţi ecuadorieni în legătură cu Julian Assange (WikiLeaks)

Anchetatori americani vor audia diplomaţi ecuadorieni în legătură cu Julian Assange (WikiLeaks)

Anchetatori americani vor audia cu începere de vineri diplomaţi ecuadorieni trecuţi pe la Londra în legătură cu persoanele pe care le-a văzut în ultimii şase ani fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a informat joi această organizaţie, relatează AFP.

WikiLeaks, devenită celebră după publicarea unor documente oficiale clasificate, a afirmat într-un comunicat că Departamentul american al Justiţiei anchetează asupra presupuselor întâlniri dintre Julian Assange şi fostul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort.

Solicitat de AFP, Departamentul Justiţiei a refuzat orice comentariu.

WikiLeaks a precizat că anchetatorii doresc să discute cu şase persoane care au lucrat în ambasada Ecuadorului la Londra şi că audierile vor începe vineri la Quito. Alţi diplomaţi în continuare în post în capitala britanică ar putea fi audiaţi ulterior.

Cotidianul britanic The Guardian a scris în noiembrie că Paul Manafort şi Julian Assange s-au văzut de mai multe ori între 2013 şi 2016.

La sfârşitul acestei perioade, Paul Manafort, avocat şi lobbyst, a devenit cunoscut publicului larg. Iar WikiLeaks a publicat mii de mesaje electronice sustrase de la membri ai echipei de campanie a adversarei lui Donald Trump la prezidenţialele americane, democrata Hillary Clinton.

Julian Assange, 47 de ani, s-a refugiat în ambasada ecuadoriană în 2012 pentru a scăpa de un mandat de arestare european în dosare de viol şi agresiune sexuală în Suedia. Dacă aceste dosare sunt în prezent clasate, el nu a plecat din ambasadă, afirmând că se teme că poliţia britanică îl va aresta şi extrăda în Statele Unite pentru ameninţări la adresa securităţii naţionale.

WikiLeaks a dezminţit orice întâlnire cu Paul Manafort, personaj central anchetei procurorului special american Robert Mueller asupra legăturilor dintre Donald Trump şi Rusia.

Mai mulţi senatori americani, democraţi, au cerut diplomaţiei americane să ancheteze pe această temă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?