ANCOM a agreat decizia care stabileşte condiţiile tehnice şi conectarea reţelelor publice mobile cu sistemul RO-ALERT

ANCOM a agreat decizia care stabileşte condiţiile tehnice şi conectarea reţelelor publice mobile cu sistemul RO-ALERT

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a agreat decizia care stabileşte condiţiile tehnice referitoare la utilizarea reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice şi conectarea acestora cu sistemul RO-ALERT în vederea transmiterii mesajelor de alertare a populaţiei, a anunţat, joi, instituţia.

Astfel, conectarea între sistemul RO-ALERT şi reţelele operatorilor se va realiza în două puncte şi anume în cele două sedii ale STS din Bucureşti şi Braşov.

"În cazul în care intervin modificări cu privire la amplasamentele în care se realizează conectarea, după primirea unei notificări oficiale din partea STS, furnizorii au obligaţia ca, în termen de 6 luni, să realizeze conectarea reţelelor proprii cu Sistemul RO-ALERT în noul amplasament. Conectarea sistemului RO-ALERT în cele două puncte se realizează la o capacitate de minim 100 Mbps. Mai mult, fiecare operator asigură suplimentar o legătură de nivel 2 (Layer 2) cu o capacitate de transfer de date de minim 1 Mbps cu fiecare dintre cele două amplasamente ale sistemului RO-ALERT", se arată într-un comunicat al ANCOM remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, operatorii au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura distribuirea în cel mai scurt timp posibil a mesajelor RO-ALERT către telefoanele mobile aflate în zonele afectate.

Distribuirea mesajelor de către furnizori se va realiza prin intermediul elementelor de tip controller, la nivelul tuturor celulelor radio indicate de sistemul RO-ALERT din cadrul reţelelor proprii în toate tehnologiile disponibile.

"Având în vedere că avertizările publice trebuie să ajungă către toţi utilizatorii finali aflaţi în zonele geografice afectate de situaţii de urgenţă, în acest sens fiind importantă cunoaşterea celulelor radio din zonele afectate care au transmis mesajul RO-ALERT, operatorii vor transmite STS un mesaj de confirmare cu privire la aceste celule în maxim trei minute de la transmiterea mesajului de alertare", spun reprezentaţii ANCOM.

În situaţia apariţiei unor disfuncţionalităţi privind distribuirea mesajelor RO-ALERT, decizia prevede un termen maxim de opt ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor elementelor de tip controller, respectiv un termen maxim de 24 de ore pentru remedierea disfuncţionalităţilor care vizează celulele radio. Operatorii trebuie să aibă un punct dedicat de suport tehnic, operaţional non-stop.

"De asemenea, operatorii au obligaţia de a pune la dispoziţia STS, în timp real, date cu privire la starea tuturor celulelor radio din reţelele proprii, luând în considerare capabilităţile celor mai noi tehnologii disponibile în reţea şi vor anunţa STS în cazul în care vor fi efectuate lucrări de mentenanţă care au potenţial să afecteze distribuirea mesajelor RO-ALERT, cu cel puţin 24 de ore înainte de demararea acestora", precizează ANCOM.

După adoptare, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând a intra în vigoare la data publicării.

Decizia a fost agreată în cadrul Consiliului Consultativ desfăşurat în data de 3 decembrie 2019. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

2 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 Ce scrie fata lui Putin în online despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e