ANCOM: Localităţi din 19 judeţe, cu risc crescut de intrare în roaming involuntar, introduse pe harta Aisemnal.ro

ANCOM: Localităţi din 19 judeţe, cu risc crescut de intrare în roaming involuntar, introduse pe harta Aisemnal.ro

Platforma informatică Aisemnal.ro, cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România, a fost actualizată cu localităţile care prezintă risc de roaming involuntar, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Astfel, dintre cele 440.425 de puncte aflate la o distanţă de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de către arbitrul telecom, au fost identificate şi introduse în hartă 295.630 de puncte cu potenţial risc de intrare în roaming involuntar.

Localităţile identificate ca având un potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui.

Potrivit sursei citate, roamingul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În acest caz, utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, ar putea fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

Specialiştii ANCOM recomandă utilizatorilor ca, în momentul în care intenţionează să călătorească într-o zonă de graniţă, să acorde atenţie mesajelor venite din partea operatorului în reţeaua căruia se află.

Pe de altă parte, operatorii au obligaţia de a informa utilizatorii prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin, precizând tarifele, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv.

Pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine ca utilizatorii să îşi ia măsuri de precauţie: să selecteze manual reţeaua (utilizatorii pot dezactiva opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei); să solicite operatorului activarea serviciul de roaming numai la cerere, când aceştia călătoresc în străinătate; să verifice la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

ANCOM avertizează că utilizarea involuntară a telefonului sau tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Harta naţională de acoperire cu servicii de voce mobilă - www.aisemnal.ro - este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar şi nivelul de semnal 2G, 3G şi 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România.

Pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel naţional, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator şi să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). De asemenea, cei interesaţi de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. Harta interactivă permite şi opţiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul.

Prin intermediul hărţii disponibile la adresa www.aisemnal.ro, utilizatorii pot afla care sunt localităţile cu cel mai bun semnal mobil, dar şi cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior şi exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”