ANCOM: Orange şi Vodafone au achitat marţi 30 de milioane de euro fiecare pentru prelungirea taxei de licenţă

ANCOM: Orange şi Vodafone au achitat marţi 30 de milioane de euro fiecare pentru prelungirea taxei de licenţă

Furnizorii de servicii de comunicaţii Orange şi Vodafone au achitat marţi fiecare contravaloarea în lei a sumei de 30 de milioane de euro pentru prelungirea licenţelor pe care le deţin în banda de 2100 MHz, a anunţat Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-un comunicat transmis AGERPRES.

Astfel, Autoritatea a prelungit licenţele deţinute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 - 31 decembrie 2031. Taxele de licenţă, în valoare totală de 60 de milioane de euro, sunt virate către bugetul de stat.

În cazul RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie să achite taxa până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, după aceea urmând a fi extinse şi licenţele acestora.

"ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licenţelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publică lansată în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM şi adoptate de către Guvern a fost determinat proporţional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licenţele Orange şi Vodafone şi echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licenţele RCS&RDS şi Telekom Romania Mobile Communications", se arată în comunicatul ANCOM.

Hotărârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru prelungirea unor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio şi a condiţiilor privind efectuarea plăţii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.

Potrivit sursei citate, Orange, Telekom şi Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de reţele şi servicii UMTS/3G şi LTE/4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G şi 4G, şi 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /