Andreea Moldovan (MS): Poate cea mai mare provocare pe care o avem acum este disponibilitatea vaccinului

Andreea Moldovan (MS): Poate cea mai mare provocare pe care o avem acum este disponibilitatea vaccinului

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan consideră că una dintre cele mai mari provocări o reprezintă disponibilitatea vaccinului anti-COVID-19, care în prezent este "mai scăzută" faţă de ceea ce se doreşte.

"Poate cea mai mare provocare pe care o avem acum este disponibilitatea vaccinului, care, faţă de ceea ce ne-am dori, este mai scăzută, dar sperăm cu toţi ca tipurile de vaccinuri pe care acum le avem în curs plus cele care sunt în studiile finale să o putem depăşi în perioada următoare. Ne dorim şi cred că prin aceste vaccinuri vom putea ajunge la acea imunitate de turmă care să ne protejeze, care să ne permită să revenim la acel stil de viaţă normal, dar cu precauţiile de rigoare", a declarat Moldovan în cadrul videoconferinţei "Vaccinarea anti-COVID-19: recomandări şi precauţii".

Potrivit secretarului de stat, "oamenii încep să prindă curaj în vaccinare".

"Vaccinarea anti-COVID cred că reprezintă pentru noi o speranţă în derulare, pentru că în sfârşit am ajuns la acel moment dorit de noi toţi în luna martie (n.r. anul 2020), când am început să înţelegem cu adevărat anvergura infecţiei COVID, acel moment care ne poate duce la o revenire la acea viaţă normală. (...) Cred că trebuie ca viaţa normală spre care tindem cu toţii să fie dublată de o precauţie pe care am învăţat acum să o respectăm şi pe care de multe ori instinctiv am adoptat-o", a mai spus Andreea Moldovan.


Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO



Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, profesorul Adrian Streinu Cercel, a spus că tehnologia ARN mesager a fost folosită cu succes în urmă cu câţiva ani şi în cazul unui alt virus.

"În momentul de faţă sunt 12 metode de a fabrica un vaccin împotriva lui SARS-COV-2. Din aceste 12 - două au fost mai uzitate, respectiv ARN mesager şi folosirea unor vectori de tip adenovirus, inclusiv cel de la Astra Zeneca, cu adenovirus de cimpanzeu. Faptul că noi dezvoltăm anticorpi ne apără pe dinăuntru, nu ne apără la nivel de mucoase. (...) Suntem imunizaţi pe dinăuntru, foarte probabil că nu vom face forme severe, ci forme eventual uşoare, dar putem să devenim colonizaţi şi să transmitem în continuare virusul. Pentru acest moment singurul element care ne apără este purtatul măştii corespunzător care să acopere şi nasul şi gura, tot timpul, din momentul în care ieşim pe uşă şi până ne întoarcem înapoi în casele noastre", a susţinut Adrian Streinu Cercel.


Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO



Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie Emilian Popovici este de părere că s-ar putea ajunge la o acoperire vaccinală de aproximativ 70% până la sfârşitul anului, "dacă toate lucrurile vor decurge ca la carte".

"Chiar dacă răspunsul imun la vaccin nu este influenţat, noi trebuie să creştem acoperirea vaccinală pe măsură ce transmisibilitatea noilor variante creşte", a spus medicul.

În opinia sa, este necesară deschiderea şcolilor, dar "contează enorm" în ce condiţii se va face acest lucru.

"Este foarte important să deschidem şcolile când sunt pregătite corespunzător şi când avem partea de imunizare a cadrelor didactice, pentru că altfel riscăm să le deschidem ca să le reînchidem. Este extrem de necesară redeschiderea şcolilor, pentru că viaţa copiilor este afectată prin izolare, prin distanţare...(...) Este necesară redeschiderea şcolilor, dar contează enorm de mult în ce condiţii se va face aceasta", a mai afirmat Emilian Popovici. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...