Angajările pe șpagă la spitale de stat, fenomen generalizat

Angajările pe șpagă la spitale de stat, fenomen generalizat

Descoperirile legate de cazurile de corupție în procesul de angajare la spitalele de stat au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimul an, sugerând că acest fenomen s-a răspândit pe scară largă în România.

Cel mai recent caz este cel din Botoșani, unde procurorii anticorupție desfășoară mai multe percheziții.

Iată câteva dintre cele mai recente incidente de acest gen în unitățile medicale publice:

1. Peste 90.000 de euro pentru angajări în unități spitalicești

Într-un caz, o femeie a fost reținută în februarie de procurorii DNA, fiind acuzată că a pretins peste 90.000 de euro de la o persoană. Aceasta susținea că are influență asupra membrilor conducerii Consiliului Județean Arad, a unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar, cu scopul de a facilita angajări în diverse posturi și obținerea de fonduri europene.

2. 20.000 de euro pentru angajarea pe posturi de asistenți medicali în județul Dâmbovița

În alt caz, un comisar șef de poliție a fost reținut pentru trafic de influență, fiind acuzat că a cerut 20.000 de euro pentru a facilita angajarea unei persoane și a soției acesteia ca asistenți medicali în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Dâmbovița și, respectiv, al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

3. Mii de euro pentru un post la Spitalul Județean din Ploiești

Fosta șefă a departamentului de resurse umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Florica Preda, a fost prinsă cu banii din șpăgi ascunși într-o pernă din dormitor. Aceasta a fost suspendată din funcție și trimisă în judecată pentru luare de mită, solicitând bani pentru angajări sau pentru a muta personalul între secții.

4. Primarul din Mioveni, reținut de DNA pentru cererea de 30.000 de euro mită pentru o angajare într-un spital

Primarul din Mioveni, Ion Georgescu (PSD), a fost reținut în octombrie de DNA sub acuzația de trafic de influență, susținându-se că a cerut 30.000 de euro mită pentru o angajare într-un spital pe un post de conducere.

5. Asistent medical din Oradea, reținut după ce a primit 30.000 de euro mită pentru promisiuni de angajare în spital

Un asistent medical din Oradea este acuzat că a cerut aproape 30.000 de euro de la șapte persoane, promițându-le că le va facilita angajarea în Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea. Cu toate acestea, aceștia au rămas doar cu promisiunea, iar bărbatul a fost reținut de DNA pentru trafic de influență.

6. Șpagă la Administrația Spitalelor București

Cristian Plută, directorul adjunct al Administrației Spitalelor București, a fost trimis în judecată și arestat preventiv pentru presupuse fapte de luare de mită. Se pare că ar fi primit 20.000 de euro pentru a sprijini pe cineva să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”