Angajații vor alte joburi. Top 5 domenii dorite

Angajații vor alte joburi. Top 5 domenii dorite

Bucureștenii sunt în top la dorința de schimbare în carieră, 60% dorind așa ceva în următorii cinci ani, arată un sondaj al Centrului de carieră . Specialiștii în recrutare spun că este un moment propice schimbărilor și avansează un top al domeniilor cele mai căutate.

Foto: Shutterstock

Proporții mari de angajați - 56% - sunt nemulțumiți de jobul pe care-l au și plănuiesc o schimbare de carieră. În top sunt locuitorii centrelor mari de dezvoltare unde se câștigă și cel mai bine, respectiv Capitala – 60% dintre respondenți-, urmați de cei din Iași – 56% și Cluj – 48%. Aproape 90% dintre cei care au participat la sondaj sunt dispuși să scoată bani din buzunar pentru a urma cursuri de dezvoltare profesională sau personală.

38% dintre bucureștenii participanți la sondaj își doresc să lucreze pe cont propriu, pe locul al doilea fiind IT-ul, cu 10%.

Pentru locuitorii din Iași, IT-ul este cel mai atragător domeniu de reconversie – 20%, locul al doilea fiind antreprenoriatul/freelancingul – cu 16%. Clujenii își doresc să fie antreprenori – 14%, în timp ce 10% sunt atrași de domeniul IT.

Moment bun pentru reconversie

Andra Pintican, specialistă în recrutare, fondatoarea Centrului de Carieră, apreciază că este un moment bun pentru reconversie profesională . Cei care planifică așa ceva ar trebui să răspundă clar la două întrebări: ce știu să fac și ce mi-aș dori să fac, astfel încât noul design de carieră să fie benefic pe termen lung. ”Un plan de carieră făcut alături de un consilier profesional cu experiență care te poate ajuta să înțelegi ce carieră ți se potrivește, dar mai ales te va învăța care sunt etapele prin care trebuie să treci și cum o poți face cât mai eficient”, adaugă Andra Pintican.

Potrivit centrului de carieră, în top domenii cele mai căutate, pe primul loc se poziționează IT-ul, regina domeniilor de muncă în acest moment.

”Fie că vorbim de front-end, web-dev, back-end, QA testing sunt nenumărate surse de unde poți începe să-ți clădești o frumoasă și profitabilă carieră în acest domeniu. Există școli de IT (private), există cursuri online (pentru orice buget), există video-uri (plătite sau free), tutoriale, cărți, site-uri unde putem scrie cod pentru practică și câte și mai câte resurse, fie online, fie offline. Tot ce trebuie să facem este să dăm un search pe Google, unde să ne exprimăm dorința de a începe o carieră în IT. Desigur, persoanele cu înclinație tehnică vor avea un avantaj, însă există ramuri din domeniu care se adresează și celor neinițiați. Trebuie răbdare și perseverență, atât”, recomandă Andra Pintican.

Al doilea domeniu de interes este HR-ul. Chiar dacă poate părea ușor, nu e chiar așa, avertizează experta. ”Lucrul în departamentele de resurse umane a devenit mult mai complex în ultimii ani. Iar reconversia profesională nu e deloc floare la ureche când vine vorba de un domeniu atât de delicat. Însă, pentru pasionați, există căi prin care se poate accede. Una dintre cele mai simple metode este ca Junior Recruiter, unde poți învăța experiențial despre cum funcționează acest domeniu, care sunt procesele prin care candidații trec până să devină angajați etc.Pentru cei care sunt într-adevăr dedicați și țintesc o poziție superioară, există renumitele certificări de HR (inspector, specialist etc.), care cu siguranță vor avea un cuvânt greu de spus în reconversia profesională”.

Marketing. ”Probabil unul dintre cele mai în vogă domenii din ultimii ani, marketing-ul se adresează în special oamenilor creativi, iar aici freelancing-ul a luat o amploare imensă. Fie că vorbim despre reconversia profesională în vederea angajării în domeniul marketingului sau a deschide un business în această zonă, informația a devenit mai accesibilă lumii întregi, și nu mai pare un domeniu obscur, unde e aproape imposibil să pătrunzi. Există multe programe de pregătire, oferte de internship, oferte de joburi (la orice nivel), agenții de advertising care oferă informații și servicii sau care caută colaboratori. Plus că deschiderea unui PFA/SRL e mai simplă și mai ieftină ca oricând. Deci, dacă avem skill-urile necesare, sau dacă vrem să le dobândim, o carieră în marketing e mai aproape decât părea în trecut”.

Analiza de date. Un domeniu un pic mai tehnic, dedicat în special persoanelor meticuloase, cu atenție la detalii, care sunt atrase de statistici și interpretarea acestora. Un curs aprofundat de Excel/Tableau/PowerBI sau orice alt tool ce lucrează cu date vă poate introduce într-un domeniu extrem de atrăgător, ce se întinde de la Reporting Specialist la Data Scientist (un job extrem de bine plătit în zilele noastre).

Training. Dacă nu îți e teamă de vorbitul în fața unei audiențe, dacă ești deschis și vrei să transmiți informații utile, atunci această zonă va fi extrem de potrivită pentru tine. Trebuie doar să te nișezi, să știi la ce ești bun și să îți pregătești temeinic materialele și cursul prin care predai acea nișă. Trainingul permite atât angajarea într-o firmă profesională care oferă aceste servicii, însă deschide și calea către freelancing, unde de asemenea, plaja este extrem de largă, explică specialista.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”