Angela Merkel a fost, în 2016, ținta favorită a "dezinformării" orchestrate de Moscova

Cancelarul german, Angela Merkel, a fost în 2016 una dintre țintele favorite ale "dezinformării" puse la cale de Rusia, o campanie ce s-ar putea amplifica odată cu apropierea alegerilor din 2017 din Germania, a făcut cunoscut luni o sursă europeană la Bruxelles, citată de AFP.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a lansat în 2015 un grup de lucru — numit "East StratCom Task Force" — însărcinat în mod special cu operațiunile ruse de "dezinformare.

Această echipă alcătuită din vreo 10 experți în comunicare, vorbitori de rusă, urmărește difuzarea "orchestrată" de Moscova, "prin canale multiple, în cât mai multe limbi posibil", a unei informații susceptibile să servească interesele Rusiei, că este vorba despre conflictul din Ucraina, criza migratorie sau atentatele din Europa, a explicat luni jurnaliștilor o sursă apropiată dosarului.

Este vorba despre detectarea strategiei ruse de influențare pentru a o împiedica mai eficient, fără să se întocmească o "listă neagră" cu media responsabile, a precizat această sursă.

În 15 luni de activitate, din toamna lui 2015, acest grup de lucru — care dispune de un site: euvsdisinfo.eu — a identificat 2.500 de exemple în 18 limbi "de istorii contrazicând fapte disponibile public".

După agresiunile sexuale din noapte de Anul Nou 2016, la Koln (atribuite unor migranți), "dezinformarea s-a concentrat asupra Angelei Merkel" și a responsabilității ei presupuse în criza migratorie din UE, chiar atentate, a explicat jurnaliștilor surse europeană.

"Campania de dezinformare este o măsură nonmilitară de a urmări scopuri politice", se poate citi pe site-ul euvsdisinfo.

"În ce privește anul 2017, Germania și Franța au avertizat deja cu amenințarea unor atacuri de dezinformare legate de alegerile lor, în timp ce mai multe servicii de securitate europene au vorbit deschis despre amenințarea unor acțiuni ostile ale rușilor", mai scrie pe pagina de internet a grupului de lucru.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Orban le cere miniștrilor Muncii, Internelor și Apărării să analizeze elaborarea unui proiect privi…

2 Informație / Tăriceanu îl șantajează pe Orban cerând 20 de locuri eligibile pe listele de la parlamentare, altfe…

3 Info / Încă o lovitură mortală pentru PSD: Ana Birchall se înscrie în PNL! Să vezi dezvăluiri!

4 VIDEO Cum arată spitalul cu 1.000 de paturi din Wuhan la patru zile după începerea lucrărilor

5 Mafia din Justiție lovește din nou? O judecătoare s-a pensionat, procesul Microsoft 2 se reia de la zero!

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări