Angela Merkel: Europa trebuie să devină ''un actor diplomatic angajat''

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a apreciat marți drept ''extrem de important'' ca Europa să revină ''un actor angajat pe plan internațional'', mai ales ca urmare a evoluției SUA în timpul administrației lui Donald Trump, calificând totodată ca fiind ''primordială'' relația transatlantică, informează agenția de presă AFP.

Această luare de poziție intervine la două zile după ce Angela Merkel a stârnit o amplă polemică după ce a declarat, la finalul unui summit G7 foarte dificil, că europenii nu mai pot conta total pe SUA conduse de Donald Trump.

''Relația transatlantică este de o importanță primordială'', însă în contextul actual ''există și mai multe motive pentru care noi trebuie, în Europa, să ne luăm destinul în propriile mâini'', a declarat Merkel în timpul unei conferințe de presă.

''Europa trebuie să fie un actor angajat și pe plan internațional, consider acest lucru extrem de important'', a adăugat cancelarul federal german, care l-a primit premierul indian Narenda Modi.

Potrivit Angelei Merkel, este necesar de exemplu ca europenii să aibă ''o politică externă comună'' pentru a înregistra progrese în vederea ''încheierii conflictului din Libia''.

''Asupra anumitor probleme, nu suntem atât de buni pe cât ar trebui să fim, în special în problema politicii privind migrația'', a mai spus ea.

Angela Merkel, la fel ca alți lideri europeni, au insistat în trecut asupra necesității ca UE să se afirme pe scena internațională pentru a-și apăra mai bine interesele. Însă până acum, punerea în funcțiune a unei acțiuni diplomatice europene s-a lovit de prerogativele statelor membre în materie și de reticențele lor în a-și abandona suveranitatea în acest domeniu.

În ultimele zile, Berlinul a insistat din nou asupra acestui obiectiv, urcând tonul în fața lui Donald Trump, în mod concret din cauza refuzului său de a spune dacă va respecta acordul de la Paris privind clima.

Luni, ministrul afacerilor externe german, social-democratul Sigmar Gabriel, s-a arătat foarte virulent la adresa președintelui american, pe care l-a acuzat că a ''slăbit'' Occidentul și a acționat contrar intereselor Uniunii Europene.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici