Angela Merkel: Germania nu trebuie să lase Turcia să se îndepărteze și mai mult

Angela Merkel: Germania nu trebuie să lase Turcia să se îndepărteze și mai mult

Germania nu trebuie să lase Turcia să se îndepărteze și mai mult, a avertizat joi cancelarul german Angela Merkel, care a reafirmat însă că acuzațiile turce de nazism formulate împotriva țării sale sunt inacceptabile, transmite AFP.

"Oricât de greu ar fi acum, nu poate fi în interesul nostru geopolitic, în materie de politică externă și de securitate, să lăsăm Turcia, partener în cadrul NATO, să se îndepărteze și mai mult", a subliniat Angela Merkel în Bundestag (camera legislativă inferioară).

Cancelarul german a insistat că Germania și Turcia au numeroase lucruri în comun, cum sunt apartenența la NATO și lupta împotriva terorismului, și trebuie făcut tot posibilul pentru reglementarea divergențelor apărute în ultima vreme.

"Din punctul nostru de vedere, merită făcut orice efort pentru susținerea relațiilor germano-turce, însă pe baza valorilor și așteptărilor comune și cu claritate", a precizat Angela Merkel, citată de Reuters.

Duminică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania că folosește "practici naziste" după interzicerea la sfârșitul săptămânii trecute de către autorități municipale germane a câtorva mitinguri electorale pentru susținerea unui vot favorabil la referendumul de la 16 aprilie privind extinderea puterilor prezidențiale în Turcia. Luni, cancelarul Merkel a declarat că nu există "absolut nicio justificare" pentru această comparație, menționând că politicienilor turci care vor să facă în Germania campanie pentru referendumul constituțional din aprilie li se va permite să vină, câtă vreme își anunță din timp sosirea și respectă legislația germană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”