Angela Merkel: Germania nu trebuie să lase Turcia să se îndepărteze și mai mult

Germania nu trebuie să lase Turcia să se îndepărteze și mai mult, a avertizat joi cancelarul german Angela Merkel, care a reafirmat însă că acuzațiile turce de nazism formulate împotriva țării sale sunt inacceptabile, transmite AFP.

"Oricât de greu ar fi acum, nu poate fi în interesul nostru geopolitic, în materie de politică externă și de securitate, să lăsăm Turcia, partener în cadrul NATO, să se îndepărteze și mai mult", a subliniat Angela Merkel în Bundestag (camera legislativă inferioară).

Cancelarul german a insistat că Germania și Turcia au numeroase lucruri în comun, cum sunt apartenența la NATO și lupta împotriva terorismului, și trebuie făcut tot posibilul pentru reglementarea divergențelor apărute în ultima vreme.

"Din punctul nostru de vedere, merită făcut orice efort pentru susținerea relațiilor germano-turce, însă pe baza valorilor și așteptărilor comune și cu claritate", a precizat Angela Merkel, citată de Reuters.

Duminică, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania că folosește "practici naziste" după interzicerea la sfârșitul săptămânii trecute de către autorități municipale germane a câtorva mitinguri electorale pentru susținerea unui vot favorabil la referendumul de la 16 aprilie privind extinderea puterilor prezidențiale în Turcia. Luni, cancelarul Merkel a declarat că nu există "absolut nicio justificare" pentru această comparație, menționând că politicienilor turci care vor să facă în Germania campanie pentru referendumul constituțional din aprilie li se va permite să vină, câtă vreme își anunță din timp sosirea și respectă legislația germană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

5 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…