Angela Merkel 'înțelege' că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a oficializa cererea de ieșire din UE

Angela Merkel 'înțelege' că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a oficializa cererea de ieșire din UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că 'înțelege' că guvernul britanic are nevoie de timp pentru a-și oficializa cererea de ieșire din Uniunea Europeană, în contextul în care apar tot mai multe apeluri ca despărțirea Marii Britanii de blocul comunitar să aibă loc cât mai repede, potrivit AFP.

"În primul rând, nu ne putem permite o perioadă lungă de incertitudine (...), însă înțeleg că Marea Britanie are nevoie de ceva timp pentru a analiza lucrurile", a declarat ea presei după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman.

Premierul britanic David Cameron a atras atenția că va lăsa înaintarea cererii oficiale de ieșire din UE pe seama succesorului său care ar urma să își preia funcția în octombrie, stârnind nemulțumirea înalților responsabili europeni care vor ca procesul de desprindere să se concretizeze cât mai repede posibil.

Angela Merkel a subliniat totuși că negocierile privind viitorul relației dintre Londra și UE nu pot începe decât după depunerea unei cereri oficiale de ieșire din UE.

"Trebuie să păstrăm ordinea (în care ar urma să se desfășoare lucrurile). Cererea trebuie să vină de la guvernul britanic, iar eu nu am nici frână, nici accelerație", a spus ea.

"Nu putem începe prin discuții informale fără cererea (de ieșire) din partea Marii Britanii. Este clar pentru mine", a atras atenția Angela Merkel.

Apelul la răbdare al Angelei Merkel contravine poziției ministrului său de externe, social-democratul Frank-Walter Steinmeier. Acesta, asociat cu cei cinci omologi ai săi din țările fondatoare ale UE, a făcut apel ca Londra să oficializeze Brexit-ul 'cât mai repede posibil'.

Poziția cancelarului german este diferită și de cea a Comisiei Europene și Parlamentului European, care susțin de asemenea o soluție rapidă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa