Angela Merkel l-a primit pe fostul preşedinte american Barack Obama, aflat în vizită în Germania

Angela Merkel l-a primit pe fostul preşedinte american Barack Obama, aflat în vizită în Germania

Cancelarul german Angela Merkel l-a primit vineri în biroul său pe fostul preşedinte american Barack Obama, aflat în cea de-a doua vizită în Germania de la plecarea sa din funcţie, relatează agenţia DPA.

La întâlnirea dintre cei doi aliaţi apropiaţi presa nu a avut acces. Dar, pe agenda discuţiilor, s-au aflat pe primul loc relaţiile transatlantice, care au devenit tensionate de la preluarea mandatului la Casa Albă de către Donald Trump în urmă cu peste doi ani.

În calitate de cancelar, Angela Merkel a colaborat cu trei preşedinţi americani şi s-a bucurat de relaţii deosebit de călduroase cu Obama. Cei doi au colaborat strâns pe teme precum comerţul, conflictul din Ucraina şi lupta împotriva modificărilor climatice.

Ultima călătorie în străinătate a lui Obama ca preşedinte a avut loc în Germania în noiembrie 2016. El a revenit în 2017, când a declarat în faţa unei mulţimi uriaşe la Berlin că Angela Merkel a făcut ''o treabă remarcabilă, nu numai aici în Germania, ci şi în lume''.

Obama a sosit joi în Germania, unde s-a adresat unei audienţe de circa 14.000 de persoane la Lanxess Arena din Koln, spunând că este ''încrezător şi de un optimism prudent'' că SUA vor fi în curând din nou un lider mondial în privinţa combaterii schimbărilor climatice.

Barack Obama şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu actualele politici americane în acest sector, dar a menţionat că statul California, de exemplu, îndeplineşte toate obiectivele Acordului de la Paris privind climatul.

Sâmbătă, Obama se va întâlni la Primăria Berlinului cu tineri. Fundaţia sa a cerut dinainte întrebările pentru eveniment, la care vor participa circa 300 de tineri din întreaga Europă implicaţi în societatea civilă, integrare sau siguranţa alimentară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

4 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

5 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră