Angela Merkel revine din vacanță cu o vizită la memorialul victimelor fostei Securități est-germane

Angela Merkel revine din vacanță cu o vizită la memorialul victimelor fostei Securități est-germane

Cancelarul german Angela Merkel efectuează vineri o vizită la memorialul din Berlin închinat victimelor temutei Securități est-germane, Stasi, relatează dpa.

Vizita cancelarului, care constituie prima sa apariție publică după o vacanță de două săptămâni, se dorește a fi un semnal către alegătorii din est că blocul conservator al lui Merkel recunoaște nedreptățile comise de regimul comunist, în perspectiva alegerilor legislative care au loc luna viitoare.

Conservatorii din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aripa sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU) s-au angajat să nu desființeze Agenția pentru arhivele Stasi (BStU), care păstrează documentele și investighează acțiunile poliției secrete din timpul celor 41 de ani de regim comunist din Est.

Guvernul condus de Angela Merkel a alocat de asemenea fonduri pentru renovarea complexului penitenciar de la Hohenschoenhausen. Inaugurat în 1951, aceasta a devenit după căderea comunismului decorul peliculei "The Lives of Others" (Viețile altora), care a ilustrat puterea de care se bucura Stasi și intruziunea sa brutală în viața oamenilor, recompensat în 2007 cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin.

Hohenschoenhausen rămâne un simbol al oprimării exercitate de statul comunist est-german, cei închiși aici fiind supuși atât torturii fizice cât și abuzurilor psihologice. Peste 11.000 de deținuți au fost închiși la Hohenschoenhausen în timpul celor 40 de ani de funcționare a închisorii, mulți dintre ei disidenți. Alții au ajuns după gratiile sale pentru simplul fapt că au încercat să plece din țara comunistă, dar între "clienții" complexului au fost și critici ai regimului comunist care au fost răpiți de pe străzile Berlinului Occidental de agenți ai serviciilor secrete est-germane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu