Angela Merkel susţine că restricţiile de la începutul pandemiei i-au amintit de viaţa ei în RDG

Angela Merkel susţine că restricţiile de la începutul pandemiei i-au amintit de viaţa ei în RDG

Angela Merkel a mărturisit vineri, în ajunul celei de a 30-a aniversări a reunificării Germaniei, că restricţiile pe care a trebuit să le impună la începutul pandemiei i-au adus aminte de viaţa ei în Republica Democrată Germană (RDG), relatează AFP.

"Copilăria şi tinereţea mea au fost foarte prezente în mintea în această perioadă" de izolare, a afirmat cancelarul german într-un interviu pentru grupul media RND.

"În martie, a trebuit să restrângem drastic libertăţile oamenilor", a reamintit ea.

"A fost vorba de restricţii grave atunci când a trebuit să le spun oamenilor că nu pot circula pe stradă mai mult de două sau trei persoane din aceeaşi gospodărie, că nu poate avea loc nicio manifestaţie, că copiii nu pot să-şi viziteze părinţii în azilele de bătrâni", a subliniat Merkel.

"În Germania după război niciodată şcolile nu au fost atât de mult timp închise", a adăugat Angela Merkel care, deşi născută la Hamburg, a crescut şi a trăit în RDG până la căderea zidului Berlinului pe 9 noiembrie 1989.

În această perioadă de pandemie de COVID-19 care limitează anumite deplasări şi manifestaţii, Germania celebrează discret sâmbătă 30 de ani de la reunificare.

De formaţie om de ştiinţă, Angela Merkel, care va sărbători şi ea 15 ani la putere la sfârşitul lui noiembrie, şi-a început cariera în politică în siajul căderii Zidului Berlinului.

"Originile mele m-au marcat, ca de exemplu atunci când tânjeam după libertate în timpul vieţii mele în RDG", a subliniat lidera conservatoare.

"Până la căderea Zidului, nu aş fi crezut niciodată că în timpul vieţii mele Germania unită va deveni o realitate", a mai spus Merkel.

Când acest lucru s-a întâmplat în cele din urmă, "a fost o experienţă minunată care m-a învăţat că schimbarea poate fi bună şi că o schimbare în bine este posibilă", a afirmat Angela Merkel.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina