ANI: Modificarea Legii 176/2010 viciază activitatea Agenției; persoane cu interdicție vor ocupa funcții eligibile

Modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice va avea ca efect eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților, subliniază Agenția Națională de Integritate (ANI) într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.

Precizarea a fost făcută după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a art. 25 din actul normativ menționat, prin care se stabilește că persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate, conflict de interese sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altă funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate.

''Prin această modificare legislativă se viciază considerabil activitatea ANI prin eliminarea sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților. Mai mult, modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcțiile publice a sute de persoane care intră sub incidența interdicției de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese. Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul incompatibilităților în exercitarea calității de ales local (un primar, un consilier local etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului'', se arată în comunicatul citat.

ANI precizează că modificarea se află în contradicție cu Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014, în care se arată faptul că ''a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept''.

Conform ANI, legislația privind regimul incompatibilităților are menirea de a sancționa orice abatere în procesul decizional administrativ a cărei principală menire este de a asigura protejarea interesului public, însăși rațiunea legiuitorului a fost aceea de a sancționa orice atitudini potrivnice legislației în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public să fie privați de a mai ocupa funcții publice, tocmai pentru a preveni recidiva și situațiile în care interesul public continuă să nu fie respectat de către cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate.

''Propunerea legislativă afectează grav capabilitatea ANI de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupției instituționale și asigurarea integrității în exercitarea funcțiilor publice. Atribuțiile ANI privesc inclusiv competența de a adopta decizii cu caracter obligatoriu pe baza cărora să poată fi aplicate sancțiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acțiune — Condiționalitatea 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1346/ 2007'', se mai arată în comunicatul citat.

AGERPRES/(AS — autor: Cristina Tatu, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

recomandări

Te ia DNA: Celina Rusu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă