Animalul care și-a făcut din nou apariția după 30 de ani în România. Ce este și cum arată

Animalul care și-a făcut din nou apariția după 30 de ani în România. Ce este și cum arată

O pasăre considerată dispărută de peste 30 de ani, a revenit în atenția publicului din România în urmă cu trei ani.

Cârduri mari de dropii puteau fi observate iarna în zona Dunării, la Călărași FOTO enciclopedia.info

Însă, despre această specie rară și pe cale de dispariție, auzim din ce în ce mai mult în ultima perioadă, mai ales că ornitologii și al iubitorii de natură au început să monitorizeze grupurile care au început să își facă apariția.

O dropie, cea mai grea pasăre capabilă să se înalțe în zbor, a fost redescoperită în România de un student de la Facultatea de Medicină Veterinară din Salonta, Bihor, care participa la erbicidarea unui teren al familiei sale. Tânărul a găsit nu doar această pasăre rară, ci și un cuib cu trei ouă de dropie.

Această descoperire neașteptată a stârnit bucurie printre localnici, dar și în rândul cercetătorilor, scrie Observator . Astfel, ornitologii au început să depună eforturi semnificative pentru conservarea acestei specii rare, care, după atâția ani, și-a făcut din nou simțită prezența în România.

Dropia, protejată prin lege în mai multe țări, este înscrisă pe lista globală a păsărilor pe cale de dispariție. Fiind o specie vulnerabilă, exemplarele rămase în viață sunt considerate neprețuite. Cercetătorii din România și Ungaria au demarat acțiuni pentru protejarea acestei păsări, iar proprietarii de terenuri pot primi subvenții financiare de până la 150 de euro pe hectar pentru sprijinirea conservării speciei.

"După mai multe decenii, avem, în sfârșit, dovada faptului că dropia cuibărește în România. Ne-au trebuit 13 ani de muncă pe teren și, poate, puțin noroc ca să primim această confirmare", a declarat Asociația Grupul Milvus.

Ea dovedește cuibăritul unei specii considerate cândva dispărute din România și, în același timp, ne arată importanța muncii pe teren, implicarea localnicilor și a administrațiilor locale în conservarea naturii, dar și necesitatea eficientizării programelor de agro-mediu care să ofere plăți compensatorii atractive pentru fermierii prietenoși cu dropiile”, a fost informația pe care a mai transmis-o grupul Milvus.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?