Aniversarea reginei: Elisabeta a II-a, mai populară ca oricând

Aniversarea reginei: Elisabeta a II-a, mai populară ca oricând

Regatul Unit va sărbători joi a 90-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a, remarcabilă prin longevitate și popularitate. Ea va primi cu această ocazie un tort cu portocale, pregătit de o vedetă de reality-show, relatează marți AFP.

Aniversarea din acest an are loc într-un context cât se poate de delicat pentru britanici, aceștia urmând să voteze în 23 iunie pentru viitorul lor în interiorul sau în afara Uniunii Europene, în cadrul unui referendum cu consecințe importante pentru regat.

Se așteaptă ca regina, care respectă o strictă neutralitate politică de 63 de ani, să nu ia parte la această dezbatere. Specialiștii familiei regale vor urmări totuși cele mai mici gesturi și acțiuni ale ei, în încercarea de a întrezări spre ce parte înclină Elisabeta a II-a. Precedentul a fost creat în 2014, cu puțin înaintea referendumului asupra independenței Scoției, când suverana britanică și-a exprimat îngrijorarea.

Elisabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut în 21 aprilie 1926, la Londra. Ajunsă regină în 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, ea a depășit în 9 septembrie 2015 recordul de longevitate deținut de regina Victoria, care a domnit 63 de ani, șapte luni și două zile, între 1837 și 1901.

Joi își va sărbători aniversarea ca regină foarte populară în rândul supușilor săi. Dacă în 2001 un britanic din trei dorea abdicarea sa — ipoteză improbabilă în ochii specialiștilor—, cifra a scăzut cu timpul la unu din cinci, conform unui sondaj Ipsos MORI realizat pentru King's College din Londra.

"Regina este extrem de populară datorită personalității și activității sale", a declarat pentru AFP profesorul Roger Mortimore de la King's College.

Sondajul arată și că trei sferturi din britanici sunt atașați de monarhie. Elisabeta a II-a "a reușit să facă în așa fel încât instituția să rămână populară, iar majoritatea oamenilor cred că monarhia va juca un rol important în viitor", adaugă Mortimore. Potrivit expertului, monarhia va avea un "viitor strălucit", deși alunecă încet-încet spre gerontocrație, în condițiile în care prințul Charles, moștenitorul coroanei, are 67 de ani.

Cu toate că regina obișnuiește să își sărbătorească aniversarea în doi timpi, privat în ziua nașterii și în cadrul unei ceremonii oficiale în luna iunie, programul a fost oarecum schimbat, cuprinzând o serie de manifestări programate în săptămânile următoare.

Joi, la Windsor, unde are un castel, Elisabeta a II-a va face o baie de mulțime și va primi drept cadou de aniversare un tort de portocale pregătit de Nadiya Jamir Hussain, câștigătoarea emisiunii "The Great British Bake Off". "Trebuie să mă ciupească cineva ca să cred", a mărturisit pe Twitter tânăra de 30 de ani, referindu-se la onoarea ce i se face.

Tot joi, premierul David Cameron o va omagia în Parlament, iar salvele de tun vor răsuna la Londra pentru a marca cei 90 de ani ai suveranei. În cursul serii, regina va participa la un dineu în familie și va aprinde o făclie, prima din multele care vor lumina pe tot globul cu ocazia evenimentului.

"Aniversarea reginei este zi liberă în Malvine", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului în arhipelagul din Atlanticul de Sud. "În acest an vom sărbători, la fel ca alte țări din Commonwealth, aprinzând o torță", a adăugat el.

Vineri, Elisabeta a II-a are programat un dejun cu președintele american Barack Obama, care va efectua o vizită oficială în Marea Britanie.

Omagiile au început deja să curgă, unul din primele venind din partea nepotului său, prințul William. "Poate este bunica mea, dar ea este cu adevărat șefa. Și este o incredibilă sursă de inspirație pentru familie", a spus el.

Presa lansează ediții speciale consacrate vieții celei pe care Daily Telegraph o numește "cea mai celebră femeie din lume". "La mulți ani, Majestate", scrie cotidianul menționat de AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

4 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

5 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …