ANPC a fost alertată prin sistemul european RAPEX despre un gel dezinfectant neconform, produs în Turcia

ANPC a fost alertată prin sistemul european RAPEX despre un gel dezinfectant neconform, produs în Turcia

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Valentina Veronica Mitran Piticu, a declarat vineri, la Constanţa, că instituţia a fost alertată, printr-o notificare transmisă de Danemarca, despre faptul că pe piaţa europeană se comercializează un gel dezinfectant neconform, produs în Turcia.

Conform reprezentantei ANPC, prin sistemul de alerta rapida al Comisiei Europene - RAPEX a fost primită o alertă despre un gel dezinfectant neconform produs în Turcia, care ar conţine metanol în concentraţie de peste 11%, urmând să fie realizate verificări specifice pentru a se determina dacă acest produs a intrat şi pe piaţa românească.

"Informaţia despre gelul dezinfectant respectiv a venit prin sistemul de alerta rapida al Comisiei Europene / RAPEX şi este pusă ca alertă de către Danemarca. Produsul este cu origine Turcia, o să-l verificăm, noi încă nu l-am găsit pe piaţă. E pus doar pe alertă, ştim de existenţa lui. S-ar putea să existe, dar trebuie să-l găsim efectiv, cu tematica de control trebuie plecat efectiv pe teren şi văzut unde există el, deocamdată abia a fost primit pe alert. Substanţa periculoasă la acest gel este metanolul, care are concentraţie de 11,6 %", a precizat vicepreşedintele ANPC.

În context, directorul general al ANPC, Paul Anghel, a susţinut şi el că vor fi făcute verificări temeinice pe piaţa, pentru a identifica dacă gelul neconform a fost importat şi în România.

"Există un site al UE şi un raport săptămânal. În rapoartele săptămânale, mai ales în ultima perioadă, exista foarte multe alerte în ceea ce priveşte măştile faciale, fie că vorbim despre cele de protecţie sau măştile medicale sau orice alt tip. În ultima perioadă, statele membre au anunţat cu privire la alte produse care au fost considerate neconforme şi gelul respectiv face parte din aceeaşi categorie. În urma acestui apel al Danemarcei, noi ne vom sesiza şi vom face verificări în teren pentru a vedea dacă pe piaţa naţională au intrat aceste loturi de produse, şi dacă au intrat, cât din ele s-a vândut şi ce pericol reprezintă", a subliniat Paul Anghel. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”