ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de Ciucă privind situaţia pieţei de energie

ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de Ciucă privind situaţia pieţei de energie

Guvernul a anunţat, luni, că ANRE şi Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, privind situaţia pieţei de energie şi strategiile de investiţii pe termen scurt, mediu şi lung.

Nicolae Ciucă a cerut de la ANRE o analiză a evoluţiei situaţiei energetice, Foto: Arhivă Adevărul

,,Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și Ministerul Energiei au transmis informările solicitate de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă.”, a transmis sursa citată.

Guvernul precizează că, în conformitate cu deciziile luate la reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, ANRE a comunicat situația pieței de energie iar Ministerul Energiei a prezentat strategiile de investiții pe termen scurt, mediu și lung pentru capacitățile de producție de energie electrică și gaz.

În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii și ceilalți actori implicați în piața de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerințelor bugetare actuale, continuând să protejeze populația și mediul privat de efectele creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale.

Săptămâna trecută, premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Energiei se prezinte în data de 22 august situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie, atât ale companiilor de stat, cât şi cele dezvoltate de mediul privat.

De asemenea, ANRE a fost solicitat să transmită Guvernului României o informare cu privire la evoluţia pieţei energetice din ianuarie până în prezent, cât şi cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei.

Ieri am desfăşurat activitatea de constituire a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetică şi implementarea proiectelor de infrastructură energetică. A fost o decizie pe care am luat-o în urma analizei datelor şi prognozelor şi a perspectivei asigurării energiei, pe timp de iarnă. Totodată, am considerat că este un moment oportun, în urma desfăşurării activităţii grupului de lucru pentru securitate energetică, pe care l-am convocat în luna iulie şi toate perspectivele pe care noi le-am identificat la vremea aceea ne-au determinat să procedăm la constituirea acestui comitet interministeral, ţinând cont de situaţia energetică a ţării noastre, desigur privită în context european”, a transmis premierul în data de 18 august.

Nicolae Ciucă a mai anunţat, săptămâna trecută, că a decis ca Ministerul Energiei, să prezinte până astăzi situaţia concretă cu proiectele de investiţii, folosind toate pârghiile de finanţare, atât pe bugetul de stat cât şi cele provenite din PNRR şi Fondul de Modernizare.

De asemenea, tot la nivelul Ministerului Energiei, împreună cu celelalte ministere, să pună la punct toate elementele de plan pentru iarna 2022-2023”, a mai afirmat Ciucă.

Oficialul a precizat că a primit o prognoză pe termen scurt de la ANM şi au discutat perspectiva evoluţiei hidrografice, la nivelul Ministerului Mediului, apelor şi Pădurilor.

A reieşit foarte clar că este nevoie de coordonare, astfel încât să putem să balansăm, să echilibrăm tot ceea ce înseamnă sursele de energie şi să ne îngrijim de modul în care asigurăm consumul la nivelul întregului sistem energetic şi acest plan de măsuri am decis să fie prezentat Comitetului pe data de 31 august”, a arătat Nicolae Ciucă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...