Anton Rog (SRI): Este un nou atac cibernetic, dar SRI nu poate confirma amploarea acestuia

Anton Rog (SRI): Este un nou atac cibernetic, dar SRI nu poate confirma amploarea acestuia

Serviciul Român de Informații (SRI) are informații despre desfășurarea unui nou atac cibernetic, dar nu are date concrete despre amploarea acestuia și nici despre faptul că ar fi ajuns și în România, a declarat șeful Cyberint din cadrul SRI, Anton Rog.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Acesta a precizat că, în urma măsurilor recomandate de SRI celor 54 de instituții publice beneficiare ale sistemului informatic de securitate din fonduri europene, acestea sunt protejate și față de un atac de noul malware despre care presa a relatat.

"Atacul de astăzi (miercuri — n.r.) apărut în presă (...), ei spun că va fi un atac de amploare. Noi, deocamdată, nu avem date concrete despre treaba asta, dar știm despre acel malware, e făcut de Adylkuzz, Monero se numește, și este un malware de monedă virtuală Monero și se distribuie prin același mecanism ca și WannaCry, WannaCrypt (...). Astfel, dacă instituțiile private, publice, nu contează, sau utilizatorii particulari și-au actualizat, deja, cu pachetul MS17—010 nu mai au nicio problemă nici cu atacul acesta, deci nu vor fi afectați. Vorbesc despre atacul despre care AFP spune că se află în curs. Noi nu avem date concrete despre el că ar fi ajuns în România sau altceva", a declarat Anton Rog, miercuri, într-o conferință de presă având ca principal subiect exercițiul național de securitate cibernetică CyDex17.

Șeful Cyberint a precizat că urmare a atacului din weekendul trecut, SRI a realizat o analiză.

"Noi aceste analize le facem periodic. După WannaCry, WannaCrypt am făcut o analiză cum facem de obicei și pe tiparul acelorași exploit-uri și produse de răspândire a acestor malware, nu vreau să intru mai în detalii, cine, cum, de unde le-a luat, nu asta este esența. am trimis instituțiilor beneficiare ale sistemului informatic din fonduri europene, ale celor 54, o estimare a noastră care ar fi cele mai posibile 10 și pachetele de securitate pe care trebuie să le instaleze. Ele au făcut treaba asta, iată că cel care a apărut nu e dintre cele 10, deci estimarea noastră nu a nimerit-o 100%, nici nu se poate chestiunea asta, dar, foarte important de spus, măsurile pe care i-am pus să le ia îl acoperă și pe acesta despre care face vorbire AFP. Deci, sunt protejați", a mai declarat Anton Rog.

Un nou atac cibernetic de mare amploare afectează sute de mii de computere din întreaga lume în scopul de a crea și recupera o monedă virtuală fără știrea utilizatorilor, au declarat, miercuri, pentru AFP, experți în securitate cibernetică.

''Nu se cunoaște încă amploarea (pagubelor), dar sute de mii de calculatoare'' ar fi putut fi infectate, a declarat pentru AFP Robert Holmes, vicepreședinte de produs la Proofpoint, care asigură că atacul este ''de anvergură mult mai mare'' decât WannaCry.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?