Anvelope de iarnă si anvelope all season

Anvelope de iarnă si anvelope all season

Chiar dacă ne bucurăm de temperaturi pozitive, fiecare șofer se gândește la momentul schimbării anvelopelor. Pentru a nu fi luat prin surprindere de vremea rece, ar trebui să verifici și starea anvelopelor și să alegi cauciucurile potrivite pentru mașina ta.

Fie că optezi pentru anvelope de iarnă sau pentru anvelope all season, alegerea pneurilor potrivite îți asigură rularea confortabilă pe carosabil, crește eficiența mașinii, conduci în siguranță și eviți producerea unor accidente. Siguranța ta și a participanților la trafic este foarte importantă și nu trebuie să faci compromisuri atunci când alegi anvelopele de iarnă sau pe cele all season.

Anvelope iarnă

Legea prevede ca schimbarea anvelopelor să se facă de două ori pe an: toamna, când temperaturile scad sub 7° C, iar șoseaua este acoperită de polei sau zăpadă, și primăvara, când temperaturile depășesc 7° C, fără polei sau ninsori. Carosabilul devine umed, iar anvelopele de vară nu-ți mai oferă aderența potrivită. Conform OUG 195/2002, atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, polei sau gheață, autoturismele participante la trafic trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă omologate. În caz contrar, șoferul este pasibil de amendă.

De asemenea, verifică și banda de rulare a cauciucului. Dacă aceasta este uzată sau observi ovalizarea tamburului roții, este timpul să-ți schimbi vechile anvelope.

Cum alegi anvelopele potrivite?

Trebuie să știi că fiecare tip de anvelopă este fabricat ținând cont de anumite standarde de calitate și înainte de a-ți achiziționa altele noi, ia în considerare recomandările producătorului pentru autoturismul tău, condițiile meteo, stilul tău de condus, dar și bugetul.

Ce semnifică dimensiunile anvelopelor și doturile?

Anvelope de iarnă 205 55 r16 – 205 lățimea anvelopei exprimată în mm, 55 înălțimea exprimată în % (adică 113mm), R – radial (tipul anvelopei), 16 reprezintă diametrul interior al anvelopei în inchi. Aceste anvelope sunt fabricate pentru jante sau roți de 16 inch, diametrul 40 cm.

Doturile arată vârsta pneurilor pe care le rulezi pe mașina ta. Un DOT 0321 arată că data fabricației este în a treia săptămână a anului 2021.

Anvelope all season

Anvelopele all season sunt o combinație între anvelopele de iarnă și cele de vară, fiind alegerea multor șoferi, deoarece nu trebuie schimbate între sezoane, dar aceste cauciucuri nu asigură performanța optimă în orice condiții.

Principala diferență între anvelopele all season și anvelopele de iarnă este că pneurile all season pot fi utilizate în orice sezon, indiferent de condițiile meteo, în timp ce pneurile de iarnă nu pot fi folosite și vara.

Atunci când alegi varianta anvelopelor mixte, ține cont și de frecvența rulajului pe carosabil, de specificațiile producătorului, dar și de bugetul alocat acestui tip de anvelope. Este recomandat să investești într-un set de anvelope all season de calitate 205 55 r16. În plus, îți poți schimba și jantele odată cu alegerea cauciucurilor pentru noul sezon.

Care sunt pericolele folosirii anvelopelor de iarnă pe timpul verii?

Cauciucul din care sunt făcute anvelopele de vară este optimizat pentru temperaturile ridicate, iar cauciucul celor de iarnă pentru temperaturile scăzute. Folosirea pneurilor de iarnă atunci când este foarte cald afară afectează aderența pe șosea, iar pe lângă zgomotul pe care acestea îl produc, îi pui în pericol și pe ceilalți participanți din trafic.

Pentru drumurile zilnice sau pentru drumurile de vacanță înnoiește-ți anvelopele!


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria