Anvelope de vară și anvelope all season

Anvelope de vară și anvelope all season

Odată cu schimbarea anotimpului și a condițiilor meteo, șoferii își schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Dacă anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când circuli pe drumurile publice acoperite de gheață, zăpadă sau polei, indiferent de luna din calendar, schimbarea celor de vară ține de siguranța mașinii, și implicit de siguranța ta.

Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru a rezista și a oferi aderență pe carosabil atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, cauciucul este flexibil dar mai gros, iar anvelopele de vară au un cauciuc rigid, pentru a face față temperaturilor înalte din sezonul cald.

Ține cont de aceste recomandări, schimbă-ți anvelopele atunci când vremea se încălzește!

 Anvelope de vară

Anvelopele sunt primul element de contact cu drumul, iar de aceea trebuie să ai mereu anvelopele potrivite, anvelope care să-ți ofere siguranța de frânare rapidă, dar și aderență, indiferent de vreme.

Deoarece sunt fabricate să reziste la temperaturile ridicate, vara, anvelopele de vară devin mult prea rigide la temperaturi scăzute, ceea ce le afectează în primul rând aderența. Oferă un nivel ridicat de confort și mai puțin zgomot, dar vei vedea și o economie la combustibil.

Testele ADAC efectuate cu modelul de anvelope vară 205 55 r16 au arătat că anvelopele all season au performanțe mai slabe decât anvelopele de vară de calitate, însă au performanțe foarte bune în comparație cu anvelopele de vară de slabă calitate. Anvelopele de vară au câștigat datorită compoziției cauciucului, a modelului de rulare și frânare în siguranță pe un drum uscat sau umed. În cazul în care nu-ți permiți un set de anvelope sezoniere de calitate, este de preferat să iei unele all season.

Anvelopele de vară au o durată de viață mai mare decât cele all season, iar acest lucru se poate observa la o simplă analiză asupra kilometrilor parcurși cu anvelopele de sezon.

Anvelope all season

Cei care vor să scape de cozile de la service-uri primăvară și toamna, aleg varianta anvelopelor all season. Acestea sunt confecționate dintr-un cauciuc a cărui compoziție este potrivită pentru temperaturile extreme de vară și iarnă, temperaturi de peste 7 grade Celsius, însă nu oferă siguranță dacă temperaturile scad sub -5 grade Celsius.

Acestea asigură o aderență foarte bună și frânare sigură în condiții de ploaie. Deoarece sunt un mix de cauciuc, sunt șoferi care au observat că acestea sunt mult mai potrivite în sezonul cald, însă au fost șoferi care au observat o rezistență mai mică la rulare și performanță mai ridicată atunci când carosabilul este uscat.

Având în vedere că vremea în România nu mai poate fi împărțită atât de bine pe anotimpuri, iar iarna a devenit o primăvară mai rece și rar mai avem temperaturi foarte scăzute, mulți șoferi preferă anvelopele all season pentru a economisi cu depozitarea celor dedicate unui sezon, costul pentru schimbarea acestora, dar și costurile anvelopelor.

De asemenea, ține cont și de recomandările din cartea tehnică a mașinii pentru ca automobilul tău să funcționeze în condiții optime, iar indicele de viteză al anvelopei să nu fie afectat.

Jante

Dacă la anvelope se pune întrebarea: Anvelope de vară sau anvelope all season?, pentru jante întrebarea este: Jante de aliaj, de aluminiu sau de tablă?

Diferența este la procesul de fabricație al acestora. Unele sunt fabricate prin turnare, jantele din aliaj, pe când jantele din aluminiu sunt forjate. Primele sunt mai ieftine decât celelalte.

Roțile forjate sunt mai puternice decât cele turnate, dar și mai ușoare. Compoziția jantelor de aliaj este realizată prin combinarea unor metale diferite și le face mai greu de prelucrat. Acestea sunt rezistente la rugină, dar nu și la coroziunea galvanică. Se găsesc în diferite modele, deoarece sunt confecționate din metale goale și nu au nevoie de vopsea sau de capac aplicat peste.

Jantele de tablă se îndreaptă ușor, deoarece tabla rezistă mai bine la îndreptare, fără ca materialul din care este făcută să se deformeze și nu se fisurează. Un dezavantaj al acestora este că nu arată bine și de cele mai multe ori sunt acoperite cu un capac.

Indiferent ce alegi pentru mașina ta, uită-te pe diversitatea de modele și alege-le pe cele care se încadrează în bugetul tău și în funcție de sezonul în care vrei să le montezi pe mașină.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…