Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

Apar amănuntele prinderii în flagrant a baronului PSD Dumitru Buzatu

UPDATE 09:23 Ce se spune în comunicatul DNA transmis sâmbătă dimineață:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului Buzatu Dumitru, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

  • În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
  • În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. (...)

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Știrea inițială

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA vineri seara, în timp ce ar fi primit o mită de 1,25 milioane lei pentru acordarea unui contract de reabilitare și modernizare a unor drumuri din județ.

Potrivit informațiilor G4Media, valoarea contractului „vămuit” de Buzatu se ridica la 12.337.089 lei. Omul de afaceri căruia i s-au cerut banii era din Cluj, spun sursele G4Media, conform informațiilor din dosar.

Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Acesta a fost adus în jurul orei 04,00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare.Propunerea de arestare preventivă în cazul lui Dumitru Buzatu va fi trimisă la Tribunalul Vaslui.

Flagrantul în cazul lui Buzatu s-ar fi realizat cu bani marcați de DNA la un restaurant unde președintele CJ Vaslui lua masa, conform surselor G4Media.

Buzatu a fost ales deputat în 1992, pe listele PDSR, și s-a aflat în Parlamentul României până în 2012 (cu o mică pauză în 2001, după fuziunea PDSR cu PSD). În 2012, a devenit președintele Consiliului Județean Vaslui.

În legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004, a fost membru al grupului parlamentar de prietenie cu Cuba.În 2022, fiul baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu a fost numit de premierul de atunci, Nicolae Ciucă, într-o poziție cheie în Secretariatul General al Guvernului. Tudor Buzatu a fost promovat politic și în guvernul Dăncilă.

14 case și terenuri, păduri, șalupă, bolid și zeci de mii de euro se regăsesc în cele patru pagini de bunuri notate în cea mai recentă declarație de avere de Dumitru Buzatu, absolventul de Filosofie, bugetar de 30 de ani și șeful celui mai sărac județ, prins în flagrant de DNA, vineri, în timp ce ar fi luat o mită de 1,25 milioane de lei.

Dumitru Buzatu are patru terenuri agricole (comune din Vaslui și Suceava), în suprafață totală de peste 100 de hectare. Șeful CJ Vaslui mai are trei terenuri intravilane în aceleași localități, în suprafață totală de aproximativ 2000 de mp și terenuri forestiere de aproape 39 de hectare. Terenurile au fost cumpărate în 2006, 2008 și 2018.

La capitolul clădiri, Buzatu a trecut cinci apartamente pe care le-a construit în comuna vasluiană Zapodeni, în 2013-2019. Buzaut mai are o șalupă, un autoturism Lada, un Mercedez Benz și o rulotă.

În 2022, Buzatu i-a donat fiului său Tudor un teren agricol, unul intravilan și o casă, fără a preciza însă alte detalii. Tudor Buzatu a fost numit de premierul de atunci, Nicolae Ciucă, într-o poziție cheie în Secretariatul General al Guvernului. Tudor Buzatu a fost promovat politic și în guvernul Dăncilă. De asemenea, soția lui Tudor Buzatu este senator PSD.

Buzatu are în conturi deschise începând cu 2010 sute de mii de lei și un credit de puțin peste 200.000 de lei scadent în 2026 (obținut în 2021).

Buzatu conduce județul Vaslui, cel mai sărac din România, din 2012 și înainte de asta a fost parlamentar trei mandate, funcție pentru care încasează o pensie specială de 73.000 de lei anual. Buzatu mai încasează o pensie de aproape 96.000 de lei anual de la Casa Județeană de Pensii Vaslui.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?